divendres, 16 de juny del 2023

TENIU DADES DE L’AUTOR DE LA CAPELLA ADVOCADA A LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DEL MAS/TORRE/CASA BONMATÍ?. SANT JULIÀ DEL LLOR I BONMATÍ. LA SELVA

 

Cercava informació de l’autor de la capella privada dels Bonmatí, dedicada a la Immaculada Concepció, que fou construïda el 1886 i reconstruïda el 1900.


L’activitat constructiva no es va limitar a la casa i la capella,  es va aixecar un pont que comunicava la Colònia amb la carretera i el tren, i l’any 1914,coincidint  quasi amb el traspàs de Manuel Bonmatí de Cendra (Bonmatí, Amer, 3 de març de 1853 - Ibíd., 6  d’agost de 1914), es construeix un cementiri.  Ens agradarà tenir noticia dels autors

 Com és mal costum en aquest dissortat reialme, cap dada de l’autor de la “ reconstrucció ” ,  els propietaris bé ho han de saber, oi?. 

 Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com


Fruit de la  restauració duta a terme en acabar el conflicte bèl·lic,  en el que sembla es cremava bona part de l'arxiu familiar,  és l’altar actual, presidit per la talla de la Puríssima i dues pintures una a cada banda del pintor  Benet Casabó i Suñer ( Caldes de Malavella, 16 d’octubre de 1881 + Cassà de la Selva, 19 de juny del 1953), autor també entre altres de les pintures de l’altar del Santíssim i dels Dolors de Cassà, i a Caldes tenim les obres de l’església de santa Seclina (1944). També va pintar a les esglésies de Bonmatí, Sant Gregori, Girona (del Carme i Adoratrius), la Cellera... I més lluny encara, com recull la Maria Fontané Vilà, a :  



https://caldesdemalavella.cat/images/pdf/aquae/2021_05_AQUAE.pdf

La Mei ( Maria Remei )  Brescó Esteve (Igualada, 1964).


 Em feia arribar un e. mail ; Hola,

Al Col·legi d'Arquitectes, en el fons de Pere Benavent de Barberà  Abelló (Barcelona, 18 d'agost de 1899 - ibídem, 12 de setembre de 1974, he trobat una referència sobre la Capella de l'església de la colònia de Bonmatí-Amer


Altar Major : planta, alçat i secció  E  1 : 20; església : planta, alçat i secció  E  1 : 50; detalls  E  1 : 10,  E  1: 20  E  1: 50 n/p vegetal a tinta. Detalls de presentació acolorits. Perspectiva interior n/p dibuix a llapis. Correspondència.

Cronologia: 1940

https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/detallunitat/COAC1000-8-N-738

Teníem documenta la seva intervenció l’any 1945  en la reforma de l’ermita de Sant Fermi de Flaçà, dita també de la Colònia Salvador Torras Domènech.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/07/sant-fermi-de-la-colonia-torras-de.html

La recuperació de la memòria històrica és una feina sovint molt feixuga, quan com avui però, tenim ocasió d’explicar que s’ha fet una troballa, el goig és infinit. 

http://historia-bti.blogspot.com/2013/07/lesglesia-de-la-colonia.html

http://historia.stjuliabonmati.cat/history/el-pont-de-bonmati-vilanna

http://historia.stjuliabonmati.cat/history/la-construccio-del-cementiri-de-bonmati

l'any 1983, Sant Julià del Llor i Bonmatí  es segrega d’Amer,  aquesta dada explica la manca de dades relatives al Patrimoni Històric, per part del nou Consistori , situat a  la que havia estat modesta casa del director , reconvertida ara en Casa de la Vila, de la que imagino fins al propi consistori els agradaria tenir noticia del seu autor.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/30823

https://www.consorcidelter.cat/el-territori-del-ter/rutes/ruta-del-patrimoni-cultural-fluvial/colonies/colonia-bonmati

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/30831

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/30834

No s’ha fet gaire feina en l’àmbit de la documentació del Patrimoni Immoble per part de les “ autoritats democràtiques” , la “ inèrcia perniciosa “ és un flagel del que potser no ens deslliurarem mai a Catalunya. Altrament des de fa massa segles tenim l’enemic a casa, oi?.