divendres, 9 de juny del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DEL POBLE DE PEDRA, ADVOCADA A SANT JULIÀ. BELLVER DE CERDANYA

 




El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de l'església del petit poble de Pedra, situat al peu de la serra de Moixeró i agregat al terme municipal de Bellver de Cerdanya, advocada a Sant Julià ocupa un petit cingle que s'alça al mig del veïnat de Pedra.

Patrimoni Gencat en diu ;  edifici d'una sola nau rectangular que es troba molt desviada respecte a l'eix de l'absis i del petit transsepte que el precedeix. Antigament la nau era coberta amb volta, recolzada en el murs reforçats mitjançant grans arcades que simulen capelles laterals. La volta degué caure en els terratrèmols del segle XV, i fou substituïda per una encavallada de fusta. El mur de migdia va quedar destruït l'any 1936 i en la restauració s'ha refet amb formigó. L'absis, semicircular i mancat d'ornamentació, té uns murs de més de dos metres de gruix, la qual cosa ha fet pensar que fou bastit amb finalitats defensives o aprofitant una antiga torre fortificada. És precedit per un espai a manera de transsepte, que sobresurt poc exteriorment, amb una absidiola buidada al mur septentrional i una petita capella quadrada al de migdia. L'exterior és completament llis, bastit amb carreus força regulars. La façana de ponent, amb un portal de mig punt, obert als segles XVII o XVIII, al qual s'accedeix per una sèrie de graons, és rematada per un campanar d'espadanya, de la mateixa amplada de la nau, amb dues obertures per a les campanes.

 


A l'interior conserva diverses esteles funeràries. Fotografia del Jordi Contijoch Boada. 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-de-pedra-bellver-de-cerdanya

Em complaïa comprovar que Bellver de Cerdanya   està  lliure de la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya