dimecres, 28 de juny del 2023

EL CASTELL DELS CLASQUERI. CASTELLAR DEL VALLÈS.


La publicitat televisiva estava donant rellevància al Castell dels Clasquerí; refeia un treball que m’havia encarregat el Feliu Añaños i Masllovet, per la Galeria Fotogràfica de www.moianes.net, i cercava informació per fer-ne un petit article.

L’edifici actual que res te a veure amb el que devia ser als segles XI i XII quan estava sota el poder comtal dels Montcada ,vaig tenir ocasió de visitar-lo fa uns anys, en ocasió de la construcció de la Estació Depuradora D’aigües del Riu Ripoll, feta en terrenys dels Fontcuberta, i pagada amb treballs de conservació i reparació de l’edifici; està situat a la riba dreta del Ripoll en un turó envoltat arreu per barrancades que el fan de difícil accés.

 De planta trapezoïdal, segurament pel barranc que es troba a la part sud-oest hi devia obligar, té un pati central. En aquest s'hi troba un pou i les escales que donen accés al primer pis, i està tancat per dues ales afegides i per una torre exempta a l'angle. Consta de planta baixa i dos pisos.



Gastó de Montcada cedeix l’any 1310 y el castell a Pere de Clasquerí, i finalment el besnét d'aquest, Guerau de Clasquerí el comprarà. Des del segle XV els Clasquerí es converteixen en els senyor territorials i jurisdiccionals de les terres, propietats, masos i cases que pertanyen al castell. En algun lloc fins es fa esment de la Baronia de Castellar, que no va existir mai. L'actual propietari, Carles Fontcuberta, és descendent de la família Clasquerí i de les famílies que s'han emparentat amb ells: els Meca als segles XVI-XVII i els Sentmenat als segles XVII-XIX.

L'actual aspecte del castell conserva poques restes del seu origen altmedieval. N'és per exemple l'arc d'entrada de mig punt. L'aspecte del castell va canviar gràcies a les reformes fetes per Guerau de Clasquerí el 1335. I també per les que es van fer a finals del segle XIX i inicis del XX.

 Particularment importants foren les esmentades a partir de 1994 en que es van dur a terme obres de consolidació i restauració a tot l'edifici; en compensació dels terrenys cedits per la Estació Depuradora D’aigües del Riu Ripoll.



Cal fer esment de la capella de Santa Bàrbara, d'estil gòtic i d'una sola nau, situada al davant de la façana del Castell, conforma un ampli pati, tot plegat molt adequat per dur a terme cerimònies de casament, cosa que complau a molts castellarencs

 Jo mateix he tingut ocasió d’assistir al enllaç d’alguns bons amics.

Capella de Santa Bàrbara: capella gòtica d’una sola nau, amb coberta a dos vessants, de petites dimensions.

De línies molt senzilles, disposa d’absis de planta poligonal, rematat amb merlets a mode de torre, de major alçada que la capella.

Façana principal amb portalada i finestra lobulada. Petita espadanya amb campana.

Destaquen també els arcs apuntats que defineixen la terrassa lateral amb vistes cap al riu.

Trobo encertat que l’actual propietat exploti econòmicament el conjunt arquitectònic.