divendres, 30 de juny del 2023

CASA MANUEL LLOPIS BOFILL. BARCELONA

 

La Núria Bonastre, publica una fotografia; Un dels meus xamfrans preferits 😍... C/València amb C/Bailèn.

 


Manuel Llopis Bofill (Sitges, 1849- Barcelona, 1928), encarregava a l’arquitecte Antoni Maria Gallissà i Soqué (Barcelona, 10 de setembre de 1861 - Barcelona, 17 d'abril de 1903) un edifici al xamfrà del carrer València amb Bailèn, al barri de la Dreta de l'Eixample de Barcelona.


 L'arquitecte va projectar l'obra l’any 1902, just un any abans de la seva mort. En la seva execució, Gallissà va mostrar la permeabilitat del modernisme a la influència dels corrents estètics d'altres èpoques.



L’Antoni Maria Gallissà i Soqué va comptar amb la col·laboració del també arquitecte , Josep Maria Jujol Gibert (Tarragona, 16 de setembre de 1879 - Barcelona, 1 de maig de 1949) per a la realització dels esgrafiats.


L'edifici conserva un aspecte molt semblant al projecte original, tot i les obres de reconstrucció dels desperfectes que va patir durant el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, fet delictiu extremadament greu, que batejaven els historiadors de la dictadura com ”Guerra Civil” .

Les modificacions van comportar, entre altres coses, la pèrdua dels revestiments de la façana de l'últim pis i de la majoria de les vidrieres policromades

https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/handle/11703/70167

Sortosament Déu ens dona una existència finita, i Barcelona ha pogut conservar – veurem fins a quan – força elements patrimonials.