dimecres, 28 de juny del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CALDERS , ADVOCADA A SANT VICENÇ . EL MOIANÈS

 


L’Assumpta Figueras Viñas , publica fotografies de l’església parroquial de Calders a la comarca del Moianès, advocada a Sant Vicenç, de la que ens diu Patrimoni Gencat;  església de tres naus, cobertes per volta de creuer, i rematades en presbiteri poligonal amb volta d'ogiva. Pilars, nervacions, arcs i claus de volta en carreus de pedra picada. A les claus de volta hi ha diferents decoracions: sants, petxines, elements vegetals... A l'extrem de la nau esquerra, sobre un pla circular i coberta de cúpula i llanterna hi ha la capella al Santíssim, de posterior construcció. La porta d'entrada a l'església és adovellada, de mig punt, a la façana de ponent. Al capdamunt, simple campanar d'espadanya; ingrés a l'església per un cancell de fusta treballada. Material constructiu: a la nau central carreus ben escairats; la resta és pedra i reble.


Fotografia del interior . Jordi Contijoch Boada

Especial menció a les mènsules; dues escultures tallades en forma de mènsula que avui es troben als murs laterals exteriors de l'església. Una d'elles, mirant a nord, representa una figura humana amb trets orientals, el cos molt arrodonit, les mans unides a ell i una barba bifurcada. L'estil recorda el romànic.


L'altra imatge, situada a la banda sud, és un àngel al qual se li distingeix la cabellera, les ales i una mà oberta. Els seus trets també recorden l'escultura romànica.


Totes dues es troben als murs laterals de l'església, fent cantonada amb la façana. Ambdós estan situats als murs construïts amb motiu de l'eixamplament de l'antiga església romànica al segle XVII. Són dos elements aprofitats d'antigues estructures i que estan fora del seu context original.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16327


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-vicenc-de-calders


https://moianes.online/lesglesia-de-sant-vicenc-de-calders-te-una-interessant-historia/


https://raco.cat/index.php/Dovella/article/view/20619


https://patrimonicultural.diba.cat/element/esglesia-parroquial-de-sant-vicenc-de-calders


https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-fonda-o-del-santissim


Em sobtava no trobar cap publicació del Goigs a Sant Vicenç que es canten en la seva festa


Trobava els Goigs que es cantaven a la capella de Sant Amanç:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/08/goigs-sant-bonifaci-i-sant-amanc.html

 

I curiosament no trobava els Goigs a Sant Vicenç que encara es canten el dia de la seva Festa.  Sou pregats de fer-nos-en arribar una còpia a l'email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com


Conforta comprovar que Calders s’ha lliurat  de la terrible infecció filonazi que assola Ciutats, Viles i Pobles de Catalunya.


Que Sant Vicenç elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor;  allibera el teu poble !!!