dilluns, 19 de juny del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE RUPIT,ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. OSONA

 


l’Assumpta Figueras Viñas, publica una fotografia  de Rupit on apareix el campanar de l’església parroquial advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, de la que ens diu Patrimoni Gencat ;  Església de planta de creu llatina i d'una sola nau. La nau està coberta amb una volta de canó amb llunetes, separada en dos trams a través d'un arc toral que se sosté damunt del cor. Dues capelles laterals cobertes amb petites cúpules el·líptiques s'obren als extrems dels braços transversals. El creuer està coronat per una cúpula el·líptica amb llanterna de grans dimensions que s'il·lumina mitjançant quatre finestres d'arc de mig punt. La cúpula es recolza sobre petxines decorades amb imatges dels quatre evangelistes. Les dues capelles i el presbiteri estan coberts amb petites voltes de canó amb llunetes situades en gradació. A banda i banda del presbiteri s'obren dos portals rectangulars emmarcats amb carreus de pedra. L'accés a la sagristia és el que està situat al sud. Als peus de l'Església hi ha el cor, flanquejat amb una barana de fusta i obert a la nau per mitjà d'un arc carpanell. El presbiteri es troba sota el cor, protegit amb una reixa ornamentada de ferro.

Pel que fa a l'aspecte decoratiu, els murs laterals de la nau, el creuer i el presbiteri estan resseguits per una motllura rectilínia vastament decorada. Alhora, hi resta ornamentació estucada a les pilastres que sostenen la cúpula del creuer i a l'intradós dels arcs.

La façana s'orienta a ponent i té un portal rectangular motllurat decorat amb una fornícula amb petxina.


Al seu interior hi resta la imatge de Sant Miquel Arcàngel que es complementa amb la decoració de volutes. Al damunt, a tall de rosetó, s'obre una finestra quadrada amb els angles escairats.


Fotografia . Jordi Contijoch Boada

 Finalment, un petit òcul. La part superior és semicircular i coronat per uns cossos piramidals amb esferes. A l'extrem nord-est, s'eleva un campanar de planta octogonal amb finestres d'arc de mig punt i coronada amb una balustrada.

En els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalat pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, l'església va ser destinada a complir funcions de magatzem i com a sala de ball.

 Posteriorment, i després de patir un incendi, va reprendre els usos de culte d'església parroquial. Ens agradarà tenir noticia de l’autor de la reconstrucció i/o reforma a l’email castellardiari@gmail.com

Em complaïa comprovar que Rupit  està  lliure de la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/23453

Quan al  topònim, Rupit :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=35808