divendres, 13 de maig de 2022

CASA DE VEINS DE LA RONDA DE QUERALT, 13-15 . BERGA. EL BERGUEDÀ.

 

El Valentí Pons Toujouse publica un extens i documentadíssim treball en el que podreu trobar edificis,  autors i ubicacions,  de bona part del que ens resta del modernisme a Catalunya:


https://www.arquitecturamodernista.cat/

 

Ens convida alhora a col·laborar per aconseguir la màxima informació.




https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/berga/tots/cal-de-martin-casa-cobert-joan-rosal-badia-josep-gasso


De l’edifici de la Ronda de Queralt, 13-15, de Berga, obra de  1913 de l’arquitecte  Ignasi Maria Colomer Oms (Igualada, 1878 - 1967) , conegut com Cal de Martín (Casa-Cobert Joan Rosal Badia - Josep Gassó), propietat de la família Martín que a mitjans del segle XVII va comprar la Baronia de Balsareny, títol que en data  30 de gener de 1654, Felip IV oficialitza a favor  d’Antonio de Martin.




En la  desamortització de 1835 , els Martín van poder conservar la propietat del castell i de les seves terres en acreditar que no eren béns feudals sinó que en tenien el domini directe des dels temps dels Peguera. Aquell mateix any, en un esclat de violència de l'oposició contra el domini senyorial, el poble de Balsareny va calar foc al castell.


El llinatge dels Martín va tenir la baronia durant set generacions, fins a arribar al segle XIX  amb Concepció de Martín, casada amb Lluís Carles d'Alòs, marquès d'Alòs, els descendents dels quals posseeixen el títol de barons de Balsareny, rehabilitat l’any  1916 per Alfons XIII



Patrimoni Gencat en diu ;  Habitatge estructurat en planta baixa i tres pisos superiors amb façanes a la ronda de Queralt i al passeig de les Estaselles.


La casa correspon a una construcció de principis del segle  XX, paral·lel a l'obra del casino veí.


Combina la pedra a la part baixa, el maó vermell de les finestres i l'arrebossat de les diferents parts.


Destaca una estructura turriforme d'un pis a un dels costats amb merlets.


La part més interessant de la façana és la distribució de les obertures i la seva modulació així com la tribuna envidriada.


Aquesta façana contrasta molt amb la del darrera, on es veuen perfectament la distribució dels pisos, amb balcons a cada pis.


Esperem la vostra col·laboració als emails castellardiari@gmail.com  , vitpons@gmail.com per completar el magnífic treball que iniciava el Valentí Pons Toujouse.