dilluns, 30 de maig del 2022

ESCOLA DE LA CONGREGACIÓ DE LES GERMANES CARMELITES DE LA CARITAT. VEDRUNES. RIPOLL. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Poc a poc, massa lent per al meu gust, anem afegint edificis escolars anteriors a la dictadura franquista.  En aquesta ocasió l’Escola de les Vedrunes de Ripoll.

 


Llegia que  l’any 1880 el senyor Luis Fernando de Alós Martin (Madrid, 15.02.1839 + Barcelona, 27.12.1904)  , I  Marquès de Dou, títol pontifici, atorgat pel Papa Lleó XIII,  encomana a l’arquitecte Josep Artigas Ramoneda  (Barcelona - 02.08.1839 + Barcelona - 29.12.1911 ) el disseny d’un edifici que reuneixi les condicions com a escola, i on viure la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna i que sigui digne per a la vila de Ripoll, en uns terrenys seus de la carretera de Ribes, lloc on encara està emplaçat el centre.

https://www.vedrunaripoll.org/historia/


No trobava cap dada a la llista de monuments:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Ripoll


Tampoc, tampoc, de l’autor de la reforma de l’edifici, ens agradarà tenir-ne coneixement a l’email castellardiari@gmail.com




L’església abans de la dictadura franquista, exercia una gran tasca en l’àmbit de l’educació, la gestió mal destra del cardenal primat d'Espanya , Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940), recolzant als revoltats feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, ensorrava – potser de forma definitiva   les expectatives d’aquesta confessió religiosa.

https://laicismo.org/data/docs/archivo_1430.pdf