dilluns, 23 de maig del 2022

MEMÒRIA TRÀGICA DE LA QUERA DE TALAIXÀ. MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA

 

El Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia datada el 17-05-1936, poc abans de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, acte criminal que  ens retrotrauria a l’edat mitjana.




No en cita la font. En tot cas però, no la trobava al catàleg de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Montagut%20i%20oix/page/2

 

En l’actualitat, la casa és una absoluta ruïna de la que ens diu la fitxade patrimoni de data desconeguda :

 

La Quera, situada al costat del camí que mena a Sant Aniol d’Aguja des de Talaixà i passant pel salt de la Núvia, a mig faldar de la serra de Talaixà, permet contemplar i vigilar tota la vall del riu.

 

Era un gran casal de planta rectangular i teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes principals, formada per diferents cossos, bastits durant els segles XVIII-XIX.

 

L’accés al mas es realitza pel costat de tramuntana, amb un pas molt estret i fàcilment defensable, entre el mas i la pallissa grossa. La porta principal, feta de grans carreus tallats, té gravat a la llinda el nom del propietari i l’any d’alguna de les remodelacions.

 

L’interior es troba distribuït a partir de la gran sala de convit. Un dels elements més destacables de l’estructura arquitectònica són les grans sales subterrànies, amb arcs de volta apuntada, la funció dels quals desconeixem, tot i que podrien ser presons.

 

Fou el mas més important de Talaixà i les rodalies i malgrat que no conservi elements defensius, per la seva estructura podria haver estat un casal fortificat. A la banda de ponent de la casa hi ha una capella sense culte.



 Fotografia de l' Albert Pratdesaba i Sala

La Margarida, la darrera mestressa  va morir als cinquanta-nou anys, el 1976. El mas amb la capella dedicada a la Mare de Déu del Roser, a la qual s’hi accedia des de dins de la casa,  descuidat de tothom , va anar caient, i avui presenta – per la nostra  vergonya eterna-   l’aspecte enderrocat i tristoi, que veure en aquests enllaços :

 

http://www.novasenda.com/girona/la-garrotxa/talaixa-la-quera.php


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10071

 

La dictadura franquista està al darrera de bona part dels mals que ha patit, pateix i patirà, aquest dissortat reialme on s’admiren els corruptes, i es blasma als que viuen amb el seu treball honrat.