diumenge, 15 de maig del 2022

IN MEMORIAM. EL CELLER DE RUBÍ, EL VALLÈS OCCIDENTAL.

 

El Valentí pons Toujouse, feia una feina excel·lent:

https://www.arquitecturamodernista.cat/


Cèsar Martinell Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) va ser l’autor els anys 1919-1920  de l’edifici del Celler Cooperatiu Rubí, a la comarca del Vallès Occidental.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/celler-cooperatiu

Rubí, lluny de convertir l’aigua en vi, com succeïa a les Noçes de Canà, anirà reduint l’activitat agrícola, fins que l’any 1989 el Celler va tancar, i l'Ajuntament va adquirir l'edifici i el terreny que l'envolta.




https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/rubi/tots/sindicat-agricola

 

L'agost del 2007 es va enfonsar una part de la teulada.


 Actualment el Celler s'ha restaurat sota la direcció de l'arquitecte Joan-Albert Adell i Gisbert (Barcelona, 1955), llegia;  el projecte del Celler s’emmarca en la recuperació d’antics espais fabrils per abocar-hi propostes de creació i difusió contemporànies, abastant des d’escultura, fotografia o grafits.


La intenció és que el Celler esdevingui un pol d’atracció del món culturalde la ciutat sense obviar, però, el seu marc i el seu passat vinícola.


Al cens de 1920 hi havia 5239 ànimes, i es tancava l’any 2021 amb 78.549 habitants de dret.  Trobar  un rubinenc, rubinenca,  amb pares, avis, besavis, rebesavis ,.., nascuts a Rubí, és un fet quasi miraculós.