dimecres, 11 de maig del 2022

EL MODERNISME A TORTOSA. ADROGUERIA “ VDA. E HIJO DE FRANCISCO CANIVELL SALA “.

 

La Cinta Llatje ,publica una fotografia de  de l'immoble  de número 4 del carrer de l’Àngel de Tortosa, a la comarca del l’Ebre jussà.·




No hi ha dades de la casa, si però, del Comerç situat a la planta baixa, que funciona com a drogueria des de l’any 1880, data en que l fundava  Francesc Canivell Sala (?, 1849 – Tortosa, 1900)que  va ser un comerciant i polític liberal. Va ser alcalde de Tortosa i regidor entre 1893 i 1895.

 

Va traslladar-se a Tortosa on amb el temps, s’establí pel seu compte i bastí un dels comerços més coneguts situat al carrer de l'Àngel -1881-. Es casà amb Cinta Curto Barjau († 1920), amb qui tingué cinc fills: Francesc, Josep M., Ramon, Manuel i Lluís.


 En morir el negoci passà a denominar-se Viuda de Francisco Canivell Sala, encara que qui s’hi posà al front fou el primogènit, Francesc Canivell Curto. Qui també participaria activament a la vida social i política de Tortosa, fins a la seva detenció i posterior  assassinat , al desembre de 1936 a la carretera de Tortosa a València.

https://ilercavonia.fandom.com/wiki/Francesc_Canivell_Curto


Quan a la botiga, Patrimoni Gencat ens diu que destaca l'ornamentació modernista de la façana, centrada en plafons de fusta que emmarquen les finestres i en els quals, protegits per vidres, hi ha cartells també modernistes, amb lletres estilitzades i decoració floral, que anuncien els tipus de productes que es troben a la venda. Predominen les línies ondulades, igual que en la fusteria de les finestres. A la resta de la façana els revestiments són de carreus de pedra.


En l'angle del Carreró de la Sang hi ha un oval decoratiu amb emmarcament de rocalla d'inspiració barroca.

 

A l'interior, el magatzem conserva prestatges de fusta i la distribució original.


El Valenti Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME explica que l’autor de l’obra va ser el decorador local Vicent Benet Vernete, el qual en les ressenyes de l’època molts cops apareix com a escultor i altres com a fuster.



https://vptmod.blogspot.com/2012/04/tortosa-adrogueria-canivell.html


https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/tortosa/tots/adrogueria-vda-e-hijo-de-francisco-canivell


El van ajudar els pintors Alemany, Serret i Forés i els vidres emplomats es van adquirir a la Casa Rull de Barcelona.


Si el GOBIERNO MÁS PROGRESISTA, no ens porta a la més absoluta de les misèries – en tenim força números - , poseu Tortosa a la vostra agenda.