dimarts, 17 de maig del 2022

LA FAGEDA, LES PRESES. LA GARROTXA.

 

El Pere Carre Pons Olot, publica una fotografia LES PRESES  (La Garrotxa) 16-05-2022, que el Moisès Costa, identifica com  La Fageda.




http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10103


Sembla que el nom de la casa s'escau per la seva situació en un petit bosc de faigs.

 

El 30 de maig de 1329 Arnau Fageda fa de testimoni, junt amb d'altres a la parròquia de Les Preses, d'una concòrdia pactada entre el vescomte Pere de Sant Feliu i Fra Bernat e Sant Benet.


Edifici orientat a sud-oest i amb teulada a dues vessants.

 

A la paret lateral de la dreta hi ha una galeria i les parets són irregulars.

 

Tot i que està formada per diferents cossos, es conserva una gran harmonia. L'estrada es fa a través d'unes escales de pedra que formen una plataforma. A sota hi ha les quadres i davant hi ha una era i una cabana.


No la retrataven els de l’Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/les%20preses


Amb els mitjans actuals es podria acabar aquell projecte abans de la desaparició per consumpció d’aquest patrimoni immoble.


Obríem una pàgina al facebook:

https://www.facebook.com/La-masia-catalana-170725116311996


I en fem oferta a  arxiufotografic@cec.cat , mdc@csuc.cat


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.