dimecres, 18 de maig del 2022

CAN PIBERNAT. LA VALL D’EN BAS. LA GARROTXA.

 


El Matías en Mais Castanyer publica una fotografia del Joan Masó i Valentí (Girona, 1883-1973),  en ocasió d’una excursió que feia el 21-07-1934, a la Vall d’en Bas, on  retratava la masia de Can Pibernat, prop de l’església de Sant Miquel, a l’altiplà de Falgars.

Ha plogut força d’aleshores ençà, i més encara a la Vall d’en Bas, coneguda  col·loquialment com “ l’orinal de Catalunya”


Us deixo un enllaç:  

http://www.pibernat.es/ca/nosaltres


No la sabia veure a l’extensa col·lecció del Fons Estudi de la Masia Catalana.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Vall%20d'en%20Bas/page/1


Amb els mitjans actuals podríem acabar aquell bell projecte, obríem una pàgina al facebook:

https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325


I, penjarem la publicació al Centre Excursionista de Catalunya

 Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.