diumenge, 29 de maig del 2022

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE LA GARRIGA. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

El Lluís Cuspinera Font (la Garriga, 1942) publicava  LA GARRIGA. CRÒNICA D’UNA DESTRUCCIÓ,  en el que trobava a la pàgina 41, 1951 Enderroc de les edificacions destinades a Escola Pública, RAMON DACHS I DACHS, (la Garriga, 1909 - Barcelona, 1983) era l’alcalde en aquelles dates.


http://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=463


Es desconeix l’autor de l’edifici de les escoles, que son atribuïdes a l’Ignasi Conrado Agustí , l’any 1879 .  No trobava cap dada d’aquest Ignasi Conrado Agustí, i deixo aquí la pregunta, era arquitecte?. Mestre d’obres?


Havíem publicat de les escoles de la Garriga anteriors a la dictadura franquista :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/08/in-memoriam-de-les-franciscanes.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/12/escola-sant-lluis-goncaga-la-garriga-el.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2020/08/can-sala-havia-estat-escola-abans-de-la.html

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/05/in-memoriam-escola-dels-maristes-la.html


Agrairem la tramesa d’imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com , recuperar la  memòria històrica és feina de TOTS els catalans , i NOMÉS dels catalans.


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 https://www.vilaweb.cat/noticies/el-psc-soste-que-la-nova-llei-dona-compliment-a-la-sentencia-i-assegura-la-vehicularitat-del-castella/


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.