dijous, 12 de maig del 2022

RUNES DE L’ESGLÉSIA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU. LA CLUELLA. LA NOGUERA.

 


El Jordi Vila Juncá  retratava les restes d’un edifici religiós a la Cluella.








Llegia a l’Enciclopèdia catalana,   antiga quadra del municipi de Tiurana (Noguera), a la dreta del Segre, prop de la confluència amb el Rialb.


Identifico – a l’espera de rebre’n confirmació del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavín )   el runam de l’església , com les restes de Santa Maria de la Cluella.


En confirmaven que les restes  son  efectivament de l’església de la Marededéu de la  Cluella,      que no ha estat afectada però,  pel pantà de Rialb,  ja que està en  una cota superior i les restes encara es poden contemplar sense problemes.


 Lamentable estat en què es troba l'església després de l'espoli del parament exterior dels murs i del campanar i l'absis de la nova església construïda a Solsona.




http://www.grec.net/cgibin/fotcl.pgm?NUMIL=0070157&COL=7

 

Depenia de la  Parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria , de la Torre de Rialb.

Com succeïa en altres indrets,  se’n feia un “ rescat parcial “:

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/05/santa-maria-de-la-cluella-lexiliada-de.html


L’advocació de Santa Maria ,  és una  expressió pròpia de la llengua castellana, en català parlem SEMPRE de la Marededéu, solia correspondre a l’Assumpció de la Marededéu.


De tot plegat, en tenim  confirmació  des del Centre de Documentació de CulturaPopular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ),  gràcies a que l’arxiver, el Josep Sansalvador Castellet, documentava el tresor monumental que acabaria sota les aigües del Pantà de Tiurana.