dijous, 5 de maig del 2022

IN MEMORIAM. SOCIETAT RECREATIVA ATENEU. MOLLET DEL VALLÈS.

 

Llegia que la Societat Recreativa Ateneu va néixer sota l’impuls de Frederic Ros Sallent (Mollet del Vallès, 1875 – Barcelona, 1956), (Mollet del Vallès, 1875 – Barcelona, 1956) Alcalde de MOLLET DEL VALLÈS:  01-01-1906  -  01-07-1909, i home influent.

http://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=563


L’any 1900 va cedir uns terrenys de la seva propietat en l’actual plaça Catalunya, per a la construcció de la Societat.


L’edifici  va ser dissenyat per l’arquitecte Claudi Duran Ventosa (   Barcelona - 12.03.1864 + Barcelona - 27.11.1925 )

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/claudi-duran-ventosa


Es va inaugurar l’any 1902, amb l’objectiu de ser un lloc de trobada per a persones afins a la Lliga Regionalista, i celebrar-hi reunions, mítings i conferències. Popularment va esdevenir el punt de trobada dels simpatitzants de les “dretes” de Mollet, a diferència del Tabaran, on anaven principalment obrers i persones d’ideologia d’esquerres.




A l’Ateneu, a més de reunions i mítings polítics, hi havia una secció orientada als socis més joves, que hi organitzaven funcions de teatre, concerts, balls i sessions de cinema; va ser el primer lloc de Mollet que s’hi va fer cinema sonor.


Ja des dels primers anys hi van anar creant una biblioteca.


L’11 de febrer de 1931, en el diari La Nau es publica la notícia de l’obertura de l’Ateneu. L’entitat tenia limitat l’accés principalment als militants i simpatitzants de la Lliga Regionalista, potser per aquest motiu la biblioteca no era gaire coneguda pels veïns.


En el diari La Publicitat del dia 6 de maig de 1931, entre diverses informacions relatives a Mollet del Vallès, es diu que “... el bibliotecari de la Societat Recreativa Ateneu, senyor Joan Mayol, ens assabenta que aquesta societat, a fi d’engrossir la seva biblioteca per als associats, ha adquirit els setanta-dos volums de què consta l’Enciclopèdia Espasa, 1000 volums de la “Biblioteca Universal”, tots els que fins ara han sortit de les edicions Proa i altres obres força interessants...”.


D’aquesta biblioteca se’n coneixen tres persones que hi van treballar els primers anys: en Joan Mayol, en Blasi Esparter i en Joan Ambròs i Lloreda  a (Mataró, 1906 + Abbeville, França, 1992) , activista cultural, polític i catalanista d’esquerres, el qual va substituir Blasi Esparter, el nom del qual li venia de l’establiment familiar d’elaboració de cistells d’espart que tenien en el carrer Jaume I.


L’edifici construït  per Sebastià Mayol  Alemany  , fou  destruït l’any  1955, essent alcalde Jacinto Maurell Saló.

https://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=582&&menu_alcalde=0

 

Ningú intuïa el “tsunami” que portaria  Mollet del Vallès, fins als 51.151 habitants de dret


Quan al topònim, Mollet,  Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), filòleg català i catalanista reconegut arreu del món, malgrat els esforços gegantins esmerçats des del REINO per evitar-ho , explica que  etimològicament  és  un col·lectiu en -ËTUM, derivats del llatí MOLLIS: MOLLETUM 'terme extens de terres molles, grasses\ J.F.C



Dissortadament, al Mollet del Vallès d’avui, escasseja la geosmina, rarament es pot sentir l’olor de la pluja.