dimecres, 15 de febrer del 2023

ESGLÉSIA DE BOLVIR, ADVOCADA A SANTA CECÍLIA. LA CERDANYA. GIRONA

 

El Vicent Miralles Tortes, publica una fotografia ;  torre campanar de l'església de Santa Cecília de BOLVIR, La Cerdanya.




Llegia que  l'església parroquial de Santa Cecília de Bolvir es troba a la part alta del terreny esglaonat on s’estén la població, a tocar de la carretera de Puigcerdà a Bellver de Cerdanya.


És un edifici romànic d'una sola nau molt llarga i relativament estreta, amb dues capelles adossades a manera de creuer i un cos destinat a sagristia al costat de migjorn. L'absis, d'arc triomfal apuntat, és semicircular, ornamentat amb un fris de dents de serra i petites mènsules esculpides amb caps humans. A l'interior, té un parament de carreus ben treballats fins a la cornisa, on continua amb pedra picada formant una volta de quart d'esfera. Al centre hi ha una finestra de mig punt. La portada, a migdia, s'inscriu en un cos quadrangular, que sobresurt del parament, decorat amb un fris superior de dents de serra. És de cinc arcs en gradació, dos dels quals sostinguts per columnes amb capitells esculpits. Aquesta portada fou realitzada de nou el 1928-1929, quan es tornà a obrir a migjorn, després d'haver estat traslladada el 1886 a la base de la torre campanar, als peus de l'església. Els capitells estan adornats l'un per dos lleons, l'altre per dos ocells i, els de la part més externa, per caps humans similars als de les mènsules de l'absis. La torre campanar, bastant alta, amb coberta piramidal de pedra, es troba als peus de l'església i és un afegit posterior.

 

A la part nord de l'església hi ha un retaule gòtic de Nostra Senyora de l'Esperança de Bolvir del segle XV.




https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/7666


Es conserva el frontal d'altar romànic, amb escenes de la vida de santa Cecília, procedent d'aquesta església al Museu Nacional d'Art de Catalunya.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-cecilia-de-bolvir


https://invarquit.cultura.gencat.cat/simple-search?index=0&consulta=&codi=7666


Quan al topònim Bolvir:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=9860