dimarts, 28 de febrer del 2023

CAN ROSÉS. BARCELONA

 

El dia 30.1.2023 m’aplicaven a l’Hospital General de Catalunya, la 2ª sessió de quimioteràpia –  en tinc 4 de programades-  els símptomes de Eritrodistesia Palmoplantar  (  reacció cutània induïda per la quimioteràpia caracteritzada per un eritema dolorós al palmell de les mans i a la planta dels peus acompanyat de formigueig i sensacions d'adormiment, que en casos greus pot interferir en les funcions bàsiques de psicomotricitat).  s’aguditzaven una mica.  Explicava suara l’origen de tot plegat a : https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/lany-del-cancer/


L’Elvira Font, publica una fotografia Can Rosés -Antiga masia construïda l'any 1716 en un indret que havia estat devastat a causa de la Guerra de Successió, el 1714. Les Corts 1890




Llegia; La masia original fou construïda l'any 1716 en una zona que havia patit la Guerra de Successió, moment en què es van destruir moltes masies del Pla de Barcelona. Davant seu passava el vell camí de les Corts a Sarrià i l'any 1870, la masia encara es trobava aïllada i solitària.


Els Gelabert, propietaris de Can Rosés, foren una de les famílies de Les Corts que cediren terres per a edificar el temple parroquial, advocat a la Marededéu del Remei,  i les Corts Noves .

https://www.parroquiaremei.org/ca/la-parroquia/el-templo/


 L'any 1900 el mestre d'obres i propietari de la finca, Joaquim Gelabert i Cuyás la va reformar atorgant-li un caliu més residencial. A l'antiga era va fer un jardí i la façana principal va ser totalment restaurada i coberta amb esgrafiats.

 



Entre els anys 1978 i 1992 s'hi va instal·lar el Col·legi Ítaca, que va modificar en part les distribucions interiors.


 En el projecte del complex comercial L'illa Diagonal, inaugurat l'any 1993, es va incloure la restauració del mas i la seva habilitació com a biblioteca.


 La Darrera reforma es va realitzar l'any 1991 per a adaptar-la a equipament públic.


Del 1992 al 2017 va ser la seu de la Biblioteca Popular de Les Corts.


https://web.archive.org/web/20131228031628/http://w1.bcn.cat/barcelonablog/insolit/les-masies-de-les-corts


Tinc l’absoluta confiança de poder tornar a voltar per Catalunya un cop superada la quimioteràpia.