dilluns, 27 de febrer del 2023

MAREDEDÉU DE L’ESPERANÇA.VEINAT DE FERRERES, FLAÇÀ.

 

El dia 30.1.2023 m’aplicaven a l’Hospital General de Catalunya, la 2ª sessió de quimioteràpia –  en tinc 4 de programades-  els símptomes de Eritrodistesia Palmoplantar  (  reacció cutània induïda per la quimioteràpia caracteritzada per un eritema dolorós al palmell de les mans i a la planta dels peus acompanyat de formigueig i sensacions d'adormiment, que en casos greus pot interferir en les funcions bàsiques de psicomotricitat).  s’aguditzaven una mica.  Explicava suara l’origen de tot plegat a : https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/lany-del-cancer/


La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de l’església de laMare de Déu de l´Esperança, del veïnat de Ferreres a Flaçà (Gironès)




Patrimoni Gencat ens explica  que construïda l'any 1567, segons consta a la llinda de la porta principal.


 És consagrada a la Mare de Déu de l'Esperança.






L'any 1790 es va comprar una campana que va tocar fins a l'any 1936, cal explicar encara que el dia 18 de juliol d’aquell any infaust els militars feixistes a les ordres del general Franco, s’alçaven en armes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la República?.


 La festa a Ferreres se celebra el 18 de desembre de cada any, amb ofici a l'ermita i altres actes festius.


I la descriu com ; edifici de planta rectangular, amb una sola nau i cobertura de teula a dos vessants. Façana principal arrebossada, amb carreus de pedra a les cantonades i rematada amb espadanya. La porta d'entrada està emmarcada amb carreus de pedra, té la llinda horitzontal, amb tres creus en relleu representant un calvari. Sobre aquesta porta hi ha una fornícula, amb un arc de mig punt, actualment buida


La part baixa de la façana d'aquesta ermita és molt semblant a la de Sant Fermí, que es troba en el barri de la Colònia, al mateix municipi.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/11/esglesia-de-sant-fermi-antiga-colonia.html


Mossen Josep Maria Viñolas Esteva [ Salitja (La Selva, Girona). 10-03-1966] en publica els Goigs:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/12/goigs-la-mare-de-deu-de-lesperanca.html


Tinc l’absoluta confiança de poder tornar a voltar per Catalunya un cop superada la quimioteràpia.