diumenge, 19 de febrer del 2023

ANTIGUES ESCOLES DE SANT FELIU DE BUIXALLEU. LA SELVA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 1600 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

 

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

 

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

 

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

 

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

 

Sou pregats de fer-nos arribar imatges, i si en teniu coneixement les dades dels arquitectes que les aixecaven , tant d’aquestes, com de les que tingueu coneixement.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/33780
Edifici aïllat,  construït  l’any 1898,  situat al municipi de Sant Feliu de Buixalleu, al costat de l'església de Sant Feliu, en el petit nucli urbà.


L'edifici, de planta baixa i pis, està cobert per una teulada a doble vessant desaiguada a les façanes principals i posterior.


A la façana principal, a la planta baixa, hi ha la porta d'entrada (un portal) en arc escarser. Al costat esquerra hi ha una finestra rectangular vertical.


Al pis, dos balcons en arc de llinda, amb barana de maó i ceràmica.


Les façanes estan arrebossades i pintades de color cru. A la façana lateral esquerra, es visible el treball de maçoneria.


Trobava a Patrimoni Gencat :


Estudi :

https://invarquit.cultura.gencat.cat/search-result


Escola:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/search-result


Escoles:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/search-result


Ensenyament:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/search-result


Institut:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/search-result


En tenim moltes més de publicades a :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064524293860

http://coneixercatalunya.blogspot.com/

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/


Ens en manquen però, i si cal de genolls, demanen la vostra col·laboració i esperem les vostres dades i imatges a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.