dimarts, 14 de febrer del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL D'ARRÒS, ADVOCADA A SANTA EULÀLIA I SANT JOAN BAPTISTA. VIELJA E MIJARAN

 Llegia de l’església d’Arròs,  a Vielha e Mijaran,  advocada a Santa Eulàlia i sant Joan Baptista;  edifici d'una sola nau amb volta d'aresta i amb el final d'absis quadrat. 



https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/4686


Té també un campanar de planta i cos octogonal adossat al mur de ponent,  consta de sis pisos cada un d'ells delimitats exteriorment per un fris. Els darrers dos pisos tenen obertures per cada una de les cares.


Conserva una pica baptismal d'1,8 m d'alçada total, de marbre blanc, sense decoració excepte dues petites motllures. El pedestal es recolza sobre una base de tipus àtic.

https://www.romanicodigital.com/el-romanico/imagenes-romanico/pila-benditera-santa-eularia-arros

Pica baptismal composta per cubeta, peu i base. La cubeta de no gaires dimensions presenta una decoració en baix relleu tot representant motius vegetals (la típica tija que volteja tot el perímetre); el peu està decorat de dalt a baix per unes estries en baix relleu que s'eleven en espiral. Per últim la base té forma quadrada i de gruix pla.


Hi ha també una talla gòtica de la Mare de Déu d'Arròs, que abans era policromada, però que el mal estat de conservació li ha fet perdre la policromia.



https://www.conselharan.org/ca/retorn-de-5-talles-de-fusta-a-les-parroquies-de-la-val-daran/


Reiterem la nostra crida per documentar els edificis escolars de Catalunya, anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista.


Esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.