divendres, 25 de desembre del 2020

CAN VALLS. OLZINELLES. SANT CELONI. EL VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY JUSSÀ

  

El día 16.12.2020, anàvem el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés a Sant Celoni on el Juan havia de passar la ITV del seu vehicle.


Fèiem temps arribant-nos fins a  Can Valls , una casa pairal  molt important, amb capella pròpia – de la que no trobava cap esment a la seva advocació, i àdhuc a la seva existència en l’actualitat -  i masoveria,  de la vall d'Olzinelles i de tota la zona del Montnegre.


Des del Centre deDocumentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)  em deien que   l’advocació de la Capella-Oratori era  la Marededéu del Roser que encara estava en culte l’any 1984 





Llegia que la masia data de finals del segle XVI, fou ampliada  però, a finals del XIX. Tot i això, cal esmentar que ja consta en fogatges des del 1360.

 



Altres notícies que es tenen d'aquesta casa i de les persones que hi vivien fan referència, per exemple, al que fou diputat provincial el 1908, don Pius de Can Valls d'Olzinelles. Pius de Valls i de Feliu (Barcelona, 1865 - Barcelona, 1939)

http://diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat/content/valls-i-de-feliu-pius-de


Aquest home era conegut per la seva hospitalitat: la gent de Sant Celoni sabia que podia anar a fer un carro de llenya a la propietat de Can Valls, i els pobres captaires eren conscients que hi podien rebre aixopluc i minestra per un dia.


Don Pius també va col·laborar amb la cooperativa La Previsora en les festes de l'1 de maig, de manera que es va convertir en tradició anar a fer l'arròs als boscos de Can Valls, així com també a les fonts de l'Aranyal i de la Pega, Pius de Valls i de Feliu va ser l'últim de la seva nissaga  enterrat a l'església de Sant Esteve d'Olzinelles.

 

D'altra banda, en el transcurs dels anys 1950-60, encara hi havia prop d'un centenar de persones treballant en feines forestals i agrícoles per als senyors de can Valls. De fet, can Valls conservava diferents masoveries i també una carrosseria, a més d'oferir allotjament  en cas que als traginers no poguessin continuar el seu camí a causa de la nit.


 https://prensahistorica.mcu.es/es/catalogo_imagenes/grupo.cmd?interno=S&posicion=2&path=1000222793&forma=&presentacion=pagina

http://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=673

Caldrà tornar a Olzinelles.


Ah!, el vehicle del Juan Navazo Montero, passava la ITV.


 Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.

BON NADAL!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

L’últim Valls fou Antoni, germà d’en Pius, mort el 1961, casat amb la meva tia Pilar