dilluns, 21 de desembre del 2020

EL PONT MEDIEVAL D’EN VALENTÍ AL TERME DE MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA. GIRONA.

 

Llegia  que el  dit  Pont d'en Valentí, al terme de Montagut i Oix , a la comarca de la Garrotxa,  es fonamenta sobre roca mare i connecta les dues bandes de la riera de Sant Aniol d'Aguja .

Formava part de l'antic camí que portava cap a Talaixà i altres indrets de l'entorn on es trobaven masies i esglésies durant el període medieval.

 Aquest camí ha estat en funcionament fins entorn de mitjans del segle XIX.

Durant època moderna es construí un hostal a la llera dreta del riu.

El pont és obrat tot amb pedra i morter de calç, seent les pedres més ben escairades les dels dos arcs i basaments.



Fotografia. Albert Pratdesaba Sala

El desnivell del pont es salva amb uns graons a la riba esquerra i va al mateix nivell a la riba dreta . La part central es troba enllosada amb pedres. Tot el pont es troba delimitat per una barana (molt refeta), obrada de pedra i de dimensions baixes que presenta petites obertures per evacuar les aigües pluvials.

En una de les bandes es troba una pedra amb la inscripció que identifica el pont d'en Valentí.

Sobta l’afirmació;   causa estranyesa trobar un pont antic, relativament important, a un lloc tan desert i solitari, freqüentat tan sols per carboners, llenyataires, desemboscadors i, temps enrere, per contrabandistes. Al cens de l’any 1717 constaven 807 veïns, al de 1857 la xifra augmentava fins als 2.563 –   cal recordar que  en aquella època no existia el teletreball, i que l’agricultura i la ramaderia eren les activitats més comuns?.-  No, oi?. 

S'han realitzats obres de restauració dirigides per l'arquitecte Lluís Baiona i Prats,  Cap del Servei de Monuments  de la diputació de Girona , realitzades per voluntaris del Centre Excursionista de Banyoles.

En alguna pàgina publica se’l  confon amb un altre pont, situat al terme de Sales de Lierca :

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3340/

Si teniu ocasió de posar-vos en contacte amb el Consell Comarcal de la Garrotxa feu-los-ho saber.

Cuideu-vos molt, els catalans som “persones de molt risc”,  que malvivim entre els que els que ens deixen morir, i els que ens volen matar.