dimarts, 22 de desembre del 2020

IN MEMORIAM DE SANT ROMÀ DE VOLORIU. FIGOLS I ALINYÀ. L’URGELL SOBIRÀ . LLEIDA.

  

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia del nucli de Voloriu, al terme de Figols i Alinyà amb una extensió de 101,8 km² , per fer-vos una idea TOTA la comarca del Barcelones, Badalona, Barcelona, l’Hospitalet e Llobregat, Sant Adrià del Besós i Santa Coloma de Gramenet, té una superfície de   145,8 km²




L’ enciclopèdia catalana en diu de Voloriu, veïnat del municipi de Fígols i Alinyà (Alt Urgell), al N del poble, en un coster a l’esquerra del Segre, dominant l’entrada del congost de Tresponts. El nom que prové dels tres ponts que s'hi construïren, per trencar l'isolament de les muntanyes , foren una obra, obra del bisbe Sant Ermengol d'Urgell (950 i el 1035) que precisament morí al caure d'una bastida mentre dirigia l'obra del pont de Bar (el Pont de Bar).


Cal fer aquí una reflexió sobre el títol del Bisbe de Romà, Sumo Pontifex,  escollit  sense cap mena de dubte pel gran prestigi dels pontifex ( els que feien ponts ). L’església, aleshores només cristiana,  va assumir durant molts segles el llegat intel·lectual del món romà.


 Tots aquests camins es mantingueren durant l'edat mitjana i els traçats d'alguns han arribat a l'actualitat, sobretot aquells que enllacen les valls paral·leles.


Hi havia l’església de Sant Romà, esmentada el 1056.


Deixava  una pregunta a l’aire ; us sembla com a mi, que un dels edificis té una volta que s’assembla a un absis ?.

 Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)  em deien que de Sant Romà se’n trobaven unes minses restes que retratava el 25.11.1995 el Josep Sansalvador Castellet, i que apareixen al llibre  “El romànic poc conegut de l'Alt Urgell” , del Josep Sansalvador Castellet, i l’Eliseu Peidró Rami. 




.Defensem que el topònim  Voloriu  descriu la ubicació  d’aquest singular indret.

Si en teniu ocasió arribeu-vos fins al “rètol de Figols”.


Ah!, i  sobretot, cuideu-vos molt, els catalans SEMPRE som “ grup de risc” ja per ladesatenció sanitària en que ens deixava el PP, ja per les amenaces genocidesque un dia si, i l’altre també es fan publiques amb total impunitat.