diumenge, 6 de desembre del 2020

IN MEMORIAM. ELS HOSTALS DE CENTELLES. OSONA.

 El Crisant Palau publica una fotografia datable  en període del anys 20-30  del segle XX- Centelles - Porta del Carrer Nou, on apareix LA POSADA DEL GALL, edifici annex al del Consistori Centellenc.



Llegia que tant l'edifici de l'ajuntament com el portal Nou consten construïts des del 1572 encara que es desconeix la seva data exacte, tot sembla indicar però , que va ser durant el segle XVI formant part de les remodelacions que va realitzar Lluís I , baró de Centelles de Torralbes i de Llombai  i el seu fill Guillem Ramon II Carròs baró de Centelles de Torralbes i de Llombai de Centelles,  comte de Quirra a Sardenya.

Del Hostal del Gall reprodueixo de :

http://hostals.blogspot.com/2015/10/hostal-del-gall-centelles.html

Un capbreu de 1555 esmenta l'hostal del Gall de Centelles i també fa referència a l'hostal del Lleó.

A mitjans del segle XVI els dos hostals, l’Hostal del Gall, i  l’ Hostal de Giol eren propietat de Guillem Ramon II Carròs baró de Centelles de Torralbes i de Llombai de Centelles,  comte de Quirra a Sardenya, el títol de  comte del castell de Centelles , l’ostentaràs  Joaquim I Carròs de Centelles i d'Oms (mort el 1601), que serà el primer comte.

 "El dia 11 de gener de 1557 el baró Guillem II de Centelles establia a Esteve Ollic una casa al carrer Ample, entre l'hostal del Gall i l'hort del Portal.

(...) L'any 1565, a la mort de Guillem II de Centelles, constaven com a propietat seva ("hu ab lo senyal del llaho y l'altra del gall") i estaven llogats a respectivament a Enrich Bosch i a en Gaspar. El del Gall es trobava a la banda de ponent del carrer Nou, gairebé a tocar el Portal del Pont. El del Lleó estava situat al mateix carrer, una mica més avall de la Plaça Major". (

El 1919 es va reformar el portal del Pont i es van obrir dues obertures a cada costat per als vianants. L'hostal del Gall va anar un temps a càrrec de J.Barnils i va ser molt actiu als anys 30.



En l’actualitat l’espai de la POSADA DEL GALL ha estat engolit per les dependències municipals. 

Que Santa Coloma, excelsa patrona de Centelles,  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturin les mortsde persones grans, malalts crònics, minusvàlids i persones amb pocs recursoseconòmics.

Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.