dilluns, 14 de desembre del 2020

LA CASA FALGARS I LA SEVA CAPELLA DE L’ANUNCIACIÓ. BEUDA. LA GARROTXA

 

El Joan Dalmau Juscafresa , autor del blog “ Llocs de Catalunya “ em feia arribar imatges i dades de la Capella de l’Anunciació  de Casa Falgars al terme de Beuda a la comarca de la Garrotxa.



Patrimoni Gencat ens diu ; edifici de planta rectangular, bastit a pocs metres del gran casal de Falgars, sense absis i amb un petit nàrtex o galilea incorporat a la pròpia planta de l'edifici. El nàrtex o porxo presenta una volta amb arc de mig punt obrat amb maons. A l'interior es troba una petita banqueta als laterals i la porta d'ingrés al temple, feta amb carreus ben tallats i llinda sense inscripció; a cada costat, una finestreta amb reixes de ferro forjat per veure l'interior. La porxada està coberta amb volta d'aresta. La teulada és a doble vessant amb un petit campanar d'espadanya construït amb dues columnes de maons i una coberta també a dues vessants per sobre d'una petita campana. A nivell d'obertures, a la façana principal es troba una finestra quadrada a nivell de primer pis. Al lateral de llevant es troben tres petites obertures quadrades emmarcades amb grans blocs de pedra i tancats per barres forjades. La zona nord, no hi ha cap mena d'obertura i a la façana oest, es troba una petita obertura a nivell de sota coberta. El ràfec de les parets laterals presenta les rajoles decorades amb dents de serra.

De Can Falgars ens diu Patrimoni Gencat; casa pairal de planta rectangular i gran teulat a dues aigües, amb les vessants vers les façanes laterals, situada a 850 metres d'alçada en els darrers contraforts de la muntanya de la Mare de Déu del Mont.

Disposa de baixos, un pis i golfes.

 La planta baixa està protegida per una porxada sostinguda per tres columnes fetes de tambors que amaguen la porta principal.

Cal Falgars va ser bastit amb carreus poc escairats llevat dels emprats per fer els cantoners i les obertures. Forma part d'un conjunt constituït per nombroses cabanes i pallisses, de la casa dels masovers i de la capella  de  l'Anunciació, advocació  que  rememora per al cristianisme, l'aparició de l'Arcàngel Gabriel per anunciar a la Verge Maria que seria mare de Jesús, per obra de l'Esperit Sant.


Fotografia de l’AlbertPratdesaba Sala

La casa dels masovers és un gran casal de dimensions més grans que la pròpia casa dels amos. És de planta rectangular i ampli teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes laterals. Disposa de celler, planta baixa, pis i golfes, amb accés des de l'interior per una àmplia escala de pedra. Les obertures tenen la llinda i els brancals fets amb grans carreus de pedra i algunes finestres tenen reixes de ferro. En una llinda hi ha inscrita la data "1750". A les golfes, en el mateix eix que la porta d'entrada, hi ha un matacà. El parament de l'edifici és de pedra menuda, llevat dels carreus cantoners que són grans i ben tallats.

 

Prop de la casa hi ha nombroses cases i pallisses. Són de planta rectangular, amb amplis teulats a dues aigües amb els vessants vers les façanes principals. Algunes són només de planta baixa i altres tenen també un pis superior. Les finestres i portes tenen la llinda i els brancals fets amb grans carreus de pedra. Els paraments són de pedra menuda excepte les pedres cantoneres que són grans carreus.

Beuda és un dels llocs de Catalunya d’obligada visita :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/02/in-memoriam-escola-publica-de-beuda-la.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/03/el-sant-sepulcre-de-palera-beuda-la.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/03/santa-maria-de-palera-beuda-la-garrotxa.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/02/el-noguer-de-seguero-beuda-la-garrotxa.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/03/esglesia-de-sant-pere-de-lligorda-beuda.html

....

 Que la Mare de Déu i l’Arcàngel Gabriel  intercedeixin davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.