dissabte, 19 de desembre del 2020

IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT JAUME. LES TORRES. LA SEU. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

  

El Jordi Vila Juncá, retratava una capella d’advocació desconeguda a la Torre del Cap, al terme de la Seu, a la comarca de l’Urgell sobirà.



Llegia, Les Torres, 9. Accés des de la carretera de Cerc.

Format per diverses edificacions agregades, al voltant d'una era, dins de les quals s'hi troben tres habitatges, pallers, coberts i una ermita. Va ser construïda l'any 1836, al finestral hi ha una reixa de l’any 1831. 



Els habitatges estan construïts amb murs de càrrega de maçoneria no concertada i forjats de bigues i empostat de fusta i l'ermita amb una coberta amb bigues i empostat de fusta.

Entenem que es tracta d’una capella, recordem aquí que habitualment es fa servir aquesta denominació quan es parla d’un part d’una església, o quan l’edifici religiós forma part  d’un conjunt d’edificis. I parlem d’ermita, quan l’edifici religiós està fora d’un nucli urbà, i NO  forma part d’un conjunt d’edificis.

Preguntarem al Centre deDocumentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) per l’advocació d’aquesta capella, que presenta avui un aspecte descurat.

La resposta em deia que l’indret al terme de  la Seu d’Urgell és coneixia com Torre de Sant Jaume, i la capella estava advocada a l’apòstol Sant Jaume

Que l’apòstol Jaume  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.