dimecres, 23 de desembre del 2020

SANTUARI DE NOSTRA SENYORA DE LES AGULLES. MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

 El Tomàs Irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas feien una visita al santuari de Nostra Senyora de les Agulles, situat al vessant meridional del Puig de Bassegoda, en un petit replà des del que es domina la vall del Riu. 




La descripció tècnica ens explica que és un temple del segle XII, d'una sola nau, allargat posteriorment per la banda de ponent, on hi ha actualment el campanar d'espadanya d'un ull, que s'alça descentrat a la banda septentrional del mur. Hi ha també la porta d'accés actual i una espitllera a sobre. La porta d'entrada primitiva, dovellada, és a migjorn. L'absis és semicircular amb una finestra de doble esqueixada al centre. Va ser acuradament restaurada l'any 1982.


Poques són les notícies documentals que fan referència a l'esglesiona. Segons la tradició, en aquests paratges fou on un bou trobà la imatge de Santa Maria, traslladada més tard al monestir de Sous i després al santuari del Mont. La primera notícia documental és d'una visita pastoral del bisbe Baltasar de Bastero l'any 1741 en la que s'esmenta: "…dit Censal a favor de cita Capella de Nra. Sra. de las agullas, per esser creat de diners dels foriscapis i te terras venudas que són a directa Señoria de dita Capella, com consta de la donació feta de ditas terras a favor de ella, qual se troba estada en los Capbreus fets, lo un als idus de maig de mil dos cents vint y dos, y lo altre lo any mil sinch cents quaranta…"

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email  castellardiari@gmail.com , coneixercatalunya@gmail.com , la desinformació vers els nostre patrimoni històric i cultural, és una eficaç eina en mans dels enemics de Catalunya.

Mn. Josep Maria Viñolas Esteva. Nascut a Salitja (La Selva, Girona). 10-03-1966. Publicava els Goigs d’aquesta església, i una imatge de la  Mare de Déu de les Agulles. Imatge vestida amb un coixí on s'hi claven agulles.




És invocada per a portar sort a les noies i pels nois era invocada per a lliurar-se del servei militar.

 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/03/goigs-la-mare-de-deu-de-les-agulles.html

Cuideu-vos molt, els catalans SEMPRE som “ grup de risc” ja per ladesatenció sanitària en que ens deixava el PP, ja per les amenaces genocidesque un dia si, i l’altre també es fan publiques amb total impunitat.