dilluns, 16 d’agost del 2021

SANT ANTONI ABAT DEL MAS DE LES HEURES. PERAFITA. EL LLUÇANÈS. OSONA

  Tinc molts i bons records de Perafita i de la comarca natural del Lluçanès, en la que exercia de sherpa la Irene Tironi Laporta, q.e.p.d


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/01/capella-de-santa-margarida-de.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/12/santa-margarida-de-vilaltellai-el.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/01/mare-de-deu-del-remei-de-la-roca.html


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/07/capella-de-la-immaculada-concepcio-de.html



Llegia a :


http://perafita.eu/construccions-religioses/


A Perafita existeixen varies capelles. La de Santa Margarita de Vilaltella, del segle XIII, tot i que per la part inferior dels murs pot ser considerada perfectament de finals del segle XI o principis del XII. El Santuari del Remei, edifici de planta rectangular bastit al segle XVIII, objecte de una gran devoció local. Sant Antoni Abat, adossada al mas Heures. Altres son la Capella de la Puríssima del Castell, la Immaculada Concepció de Busquets i la Capella de Sant Crist del Fossar (Cementiri).


El Joan Dalmau Juscafresa, m’enviava un enllaç : https://patrimonicultural.diba.cat/element/sant-antoni-abat-de-les-heures?fbclid=IwAR0HNsPYV10v6HMqzRDVaPzcw_GlDqaW2u9RK62apwAM_etgs8Lc14nnpO4


L'església de Sant Antoni Abat de les Heures s'adossa a la façana nord de la masia de les Heures.




 L'església és de planta rectangular coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra irregular, parcialment arrebossats, i cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.


La façana principal, orientada a l'oest, presenta un portal d'accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada. A la llinda hi ha inscrit el monograma de Crist IHS amb una creu, els tres claus de la crucifixió a sota i la data de 1646. Al costat de la data hi ha dos medallons on hi ha dues inscripcions. La inscripció del medalló de l'esquerra posa: CAPELLA DE SANT ANTONI ABAT; i la inscripció del medalló de la dreta: RENOBADA LO AÑ 1860. Sobre el portal s'obre un òcul emmarcat amb pedra bisellada.





La façana nord es troba coronada per un campanar d'espadanya on hi ha una campana; sota carener s'obre un petit òcul emmarcat amb pedra.


La façana est presenta tres finestres: una emmarcada amb brancals i coronament de maó; una altra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una última que combina monòlits de pedra i maó en el seu emmarcament.


Em costava un gran esforç fer aquesta  més que minsa publicació, el dia 9.07.2021 patia una caiguda al carrer d’Irlanda de Castellar del Vallès, amb el resultat del trencament de l’húmer , el dit petit de la mà, alguna costella, i contusions generals.




L’any 2010, encara laboralment actiu, patia un accident quan cercàvem la Poua del Sailoic, al Moianès: 


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/08/trencat-per-vacances.html


Més d’un any desprès acomplíem la nostra recerca :


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-saiolic-antic-terme-de-marfa.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-sailoic-ii-antic-terme-de.html


Toca pouar a la paremiologia,” A gran dolor, paciència major, perquè a qualsevol mal, la paciència és remei”