dijous, 1 de desembre del 2022

CONVENT DE CAPUTXINS. ARENYS DE MAR. EL MARESME

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de la façana del Convent dels Caputxins a Arenys de Mar, a la comarca del Maresme
Llegia que la primera presència caputxina a la població d’Arenys de Mar es remunta a l’any 1618, quan a redós de la capella de la Mare de Déu de la Pietat –al turó on actualment hi ha l’emblemàtic cementiri de Sinera– s’hi aplegà la primera fraternitat de caputxins. Poc després l’any 1620, a l’indret conegut com “La Plana del Convent”, s’hi bastí un nou edifici, amb més fesomia, dedicat a la Mare de Déu del Bon Viatge, reemplaçat l’any 1632 per un tercer convent, molt més sòlid, que subsistí fins a l’exclaustració de 1835.


Poc després, en el recinte conventual, la família Castelló, que l’adquirí, hi situà la famosa granja avícola “Paraíso”.

 

L’any 1863 el P. Joan Baptista Pruna (Arenys de Mar, Maresme, 1809 — Arenys de Mar, Maresme, 1890) edificà a la població un conventet. Tanmateix, la restauració real i efectiva de la vida conventual tingué lloc l’any 1879, durant el regnat d’Alfons XII.

 

L’any 1915 es traslladà el noviciat d’Arenys al convent de Manresa i es començaren les obres del nou convent arenyenc, sota la direcció de l’arquitecte Bonaventura Bassegoda Amigó (Barcelona, 1862-1940)  .


L’església dedicada a la visitació de la Mare de Déu, fou inaugurada el 2 d’agost de 1929 i en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República , episodi genocida batejat com durant “la guerra civil”,  pels malfactors i com CRUZADA per l'Església catòlica, fou convertida en taller de fusteria i el convent en alberg de refugiats.

 

Recuperat l’edifici, el gener de 1939, després d’uns arranjaments necessaris, hi fou possible la reobertura del noviciat l’octubre del mateix any.

 

Actualment segueix aplegant el noviciat i també els joves estudiants.

https://caputxins.cat/on-som/convent-darenys/

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=8238


En algun moment al convent es va impartir docència a la quitxalla d'Arenys de Mar?. Ens agradarà tenir-ne confirmació, en el seu cas a l'email castellardiari@gmail.com