dijous, 29 de desembre del 2022

ESCOLA PARC DEL GUINARDÓ. BARCELONA. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.

 

Em sobta – encara – la critica ferotge no ja dels que tancaven les escoles durant la dictadura, sinó dels seus fills, nets o besnéts, que defensen la tesis de que el passat no s’ha de remoure. Alguns d’ells tenen cognoms MOLT catalans,

 

i de ben segur que porten la roba interior amb els colors de la senyera. Malgrat això – que no és un tema baladí - tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.

 

Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

 

Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici, i val a dir-ho, sovint el desinterès per part de les direccions per aquestes “ qüestions històriques”

 

 Val a dir que  alhora que la presencia a casa nostra de persones foranes,  la concentració de la població  autòctona  en àrees urbanes ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.

 

En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.

 

Fa més el que vol que el pot. Catalunya, i per descomptat els vostres descendents, us demanaran comptes per la vostra inacció


Si us agrada compartiu-la tant com us sigui possible.




L’Adolf Florensa Ferrer (Lleida, 15 de maig de 1889 – Barcelona, 14 de juliol de 1968) va ser l’autor del disseny de l’escola Parc del Guinardó.





hom guarda un especial record de la mestre Dolors Palau i Roure ( Barcelona, 1893 + Barcelona, 1996 ) que va exercir com a Directora.

https://ajuntament.barcelona.cat/memoriademocratica/ca/carrer/placeta-dolors-palau/


L’escola concebuda  a l'estil de les masies vuitcentistes,  tenia però, amb uns amplis finestrals que permetien  una bona il·luminació, adaptats al pendent mitjançant un semisoterrani . i una ornamentació continguda.