divendres, 16 de desembre del 2022

ERMITA DE SANTA MARIA DE LORETO. BRIOLF/BRIÓ. SANT MIQUEL DE CAMPMAJOR. EL PLA DE L’ESTANY

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de l’ ERMITA DE SANTA MARIA DE LORETO, dins l’antic terme de Brió o Briolf,  al municipi de  Sant Miquel de Campmajor , a la comarca del Pla de l’Estany.




Llegia que va ser construïda als primers anys del segle XX en una elevació rocosa damunt del curs del riu Ser, davant del castell de Roca i la gorga del Diable.  Cap dada de l’autor , i del promotor   llegia que va ser impulsada per Mn. Miquel Raset, que era  aleshores rector de Briolf,  i catedràtic d'Agricultura del Seminari del Collel, per impulsar la devoció a la Mare de Déu de Loreto, sou pregats de fer-nos-en arribar dades, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs  a l’email castellardiari@gmail.com

https://cecbanyoles.cat/wp-content/uploads/2015/07/Full-Briolf.pdf

N’amplia un xic la informació ;  Petita església de gran simplicitat, d’una sola nau, capçalera rectangular, coberta a dues vessants i campanar d’espadanya. Els murs estan fets a base de pedra irregular unida amb abundant argamassa.

La seva construcció, l’any 1904, va ser impulsada per Mn. Miquel Raset, que era rector de Briolf,  i catedràtic d'Agricultura del Seminari del Collel, per impulsar la devoció a la Mare de Déu de Loreto.

No se’n fa esment a :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pla_de_l%27Estany#Sant_Miquel_de_Campmajor

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/08/goigs-la-mare-de-deu-de-loreto-briolf.html

Quan al topònim Briolf:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=10851