dimecres, 28 de desembre del 2022

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE NAVATA O DE CAN MIRÓ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de l’església romànica de Sant Pere de Navata, o de Can Miró,  a la comarca de l’Emporda sobirà,  que el Coac de Girona descriu com; edifici  de planta rectangular, amb una única nau i absis semicircular, i coberta amb volta apuntada i teulada a dues vessants. La portalada, situada a ponent, és allindada amb timpà semicircular i cinc arquivoltes d'arc de mig punt decorades i amb motllura al guardapols exterior.


 


 

Les quatre columnes situades a banda i banda de la porta tenen també decoració; les dues immediates a l'entrada són de tipus salomònic i als capitells hi ha relleus amb temes vegetals i animals. Al timpà hi ha esculpit l'Agnus Dei. La porta d'accés conserva l'antiga ferramenta romànica. A la part central de la façana hi ha una obertura d'arc de mig punt, i a la part superior, un petit campanar de cadireta d'un sol arc. L'absis té una finestra d'arc de mig punt, i al parament lateral de migdia hi ha tres finestres, també d'arc de mig punt.






L'església vella no fou enderrocada quan es va construir l'església nova, també dedicada a Sant Pere.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=19912


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=19912


Ens calen imatges de l'antiga escola construïda l'any 1953. Actualment, acull el consultori mèdic i la llar infantil Els Belluguets, agrairem la tramesa a l'email castellardiari@gmail.com