dilluns, 19 de desembre del 2022

IN MEMORIAM DELS SAFAREIGS DE LA CREU ALTA. SABADELL

 

Anàvem al Restaurant Loremar, al carrer de Lluís Carreras, 13, 17 , a la Creu Alta de Sabadell.


Ho havíem fet en anteriors ocasions, el dia 17.12.2022 però,  es tractava de comprovar la meva “ tolerància “  desprès d’una intervenció quirúrgica enla que em practicaven una resecció de l’intestí prim.


Desprès de dinar,  insistia en tornar a Castellar del Vallès, i aprofitant que el vehicle estava aparcat quasi al davant de la Biblioteca  dels Safareigs, al carrer del Papa Pius XI, 165, aprofitava per retratar-la.




L’edifici el va projectar l’any 1913,  l’arquitecte municipal,  Josep Renom i Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880 - 11 de març de 1931)


Patrimoni Gencat el descriu com un edifici aïllat, d'una sola planta, situat entre els carrers Borràs, Pius XI i Sant Isidre.


Malgrat la senzillesa de l'obra i el seu deteriorament, encara conserva elements que mostren el tractament acurat amb què es va realitzar, especialment pel que fa a l'exterior.


Les façanes tenen un basament amb recobriment de pedres irregulars.


La part central conserva restes de l'arrebossat que cobria el maó i d'un senzill esgrafiat d'ones i espirals d'inspiració marina.


Les formes del coronament són mixtilínies.


Les obertures, molt modificades, són rectangulars.


Després d’uns anys de decadència i la pèrdua dels safareigs que li donaven la funció, es va restaurar i rehabilitar i des del 2006 és la seu de  la Biblioteca de la Creu Alta, coneguda també com Biblioteca  dels Safareigs.


Em pregunto si algú conserva fotografies de l’època en que l’edifici servia a la seva funció original, en cas afirmatiu, agrairé infinitament que en les facin arribar a l’email castellardiari@gmail.com