dimarts, 20 de desembre del 2022

ESGLÉSIA “ NOVA” DE LLERS, ADVOCADA A SANT JULIÀ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Montserrat Anguila Presas , publica una fotografia de la nova església parroquial de Sant Julià de Llers , a la comarca de l’Empordà sobirà,  construïda immediatament després de la victòria dels sediciosos feixistes sobre el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República  al Poble Nou de Llers, a càrrec de la institució "De Regiones Devastadas" dins del projecte de construcció ex novo del poble Nou de Llers fent ús de la mà d'obra dels presoners del bàndol republicà.




https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-de-llers

Patrimoni Gencat ens diu; Església de tres naus amb un absis semicircular capçat al nord-est. La nau central està coberta per una successió de voltes bufades, mentre que les laterals tenen el sostre pla al nivell de la planta baixa. Al pis, aquestes naus són cobertes amb voltes de mocador. L'absis també presenta una volta bufada i s'obre a la nau central mitjançant un gran arc de mig punt arrebossat i emblanquinat. Les naus laterals, en canvi, s'obren a la central mitjançant arcs rebaixats recolzats en pilars quadrats de pedra, amb les impostes motllurades. Els arcs de la part superior d'aquestes naus també són rebaixats, delimitats amb baranes. Als peus del temple hi ha el cor, comunicat per tots dos costats amb la part superior de les naus laterals, creant així un espai de circulació que arriba fins a l'absis. La il·luminació del temple es fa mitjançant grans obertures circulars amb vitralls, situades a la part superior de les naus laterals. La façana principal presenta un portal d'accés rectangular integrat dins d'un gran emmarcament de pedra. Al costat hi ha un gran òcul adovellat amb vitralls de colors. Damunt del portal hi ha un fornícula de mig punt bastida en pedra i, per sobre, un gran finestral rectangular amb vidre de pavès. A l'extrem sud-est del parament hi ha el campanar, de base quadrada i amb el coronament octogonal de pedra. Presenta quatre obertures de mig punt a la part superior i dues petites finestres rectangulars al cos, amb la coberta piramidal.




L'edifici, de caràcter historicista popular, compta al seu interior amb pintures murals de l'artista empordanès Josep Ministral Agustí (Borrassà, Alt Empordà, 1945)