dimarts, 6 de desembre del 2022

SANT JULIÀ DE PEDRA. BELLVER DE CERDANYA

 






El Vicent Miralles Tortes, publica un parell de fotografies de l’església de Sant Julià de Pedra Al terme de Bellver de Cerdanya, la Catalunya  Romànica ens diu que és un edifici de planta trapezial, de nau i absis semicircular precedit d’un espai presbiteral a manera de transsepte, que s’eixampla cap a occident. Inicialment els murs de la nau eren prims, construïts amb pedra ordinària posada irregularment, i sostenien una coberta amb embigat; és aquesta la part més antiga de l’església, possiblement construïda al final del segle X o al començament de l’XI.

La paret de tramuntana es conserva bé, però la de migjorn va quedar pràcticament derruïda després del 1936; només en resta l’arrencada prop de l’absis i un tros a l’extrem de ponent, amb part de la porta d’entrada primitiva.  El nucli del mur és de pedruscall amb molt poca argamassa.

La paret meridional s’aixeca al caire mateix del precipici, fonamentada sobre un replà excavat a la part superior del cingle. En la restauració que es dugué a terme els anys 1983-84 es va refer la paret ensorrada amb formigó en massa, que contrasta amb el conjunt.

Els dies en que he estat ingressat a la Clínica Quirón  Salut de Sabadell, el Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya,  com a record i/o evocació a estat un excel·lent lenitiu.