dimarts, 27 de desembre del 2022

PAIRALIA DEL BOLACELL. BEGET. CAMPRODON. EL RIPOLLÈS

 

El Joaquim Torrent Sargatal, publica una fotografia de la pairalia del Bolacell,  ubicada dalt d'un turonet, a l'altre costat del pont del mateix nom. Està formada per tres edificis, amb el mas principal al centre, un cobert o segon edifici a ponent i un paller o cobert a llevant.

 



L'edifici principal és un pas de planta quadrangular a doble vessant, que s'adapta al desnivell del terreny. A la zona oest la part baixa s'observa una arcada amb porta d'accés que donaria a una planta baixa. Es desconeix si té una planta inferior com ara un celler o rebost. Al costat de l'arcada es troben unes escales de pedra que donen accés a una galeria de dues arcades i que al mateix temps donaria a la primera planta i principal de l'immoble. La planta superior presenta una galeria sota teulada.

 

La façana sud presenta cinc finestres per pis, deixant vista una zona força alta de paret que faria pensar que sota la planta baixa es trobaria alguna mena d'habitació com ara un rebost o celler. En aquesta zona es troba també les restes d'una estructura quadrangular enderrocada. La façana de ponent només presenta cinc obertures, dues de les quals a la zona alta que es troba a tocar de terra pel desnivell del terreny. La façana nord presenta una petita porta flanquejada per una petita espitllera.

 

Al paller o cobert s'hi accedeix per una rampa que passa per la paret nord de l'edifici principal. Aquest edifici, de planta rectangular i coberta a doble vessant, presenta una planta baixa amb una gran obertura en forma d'arcada i una planta superior amb dos grans finestrals ubicats just sobre l'arcada, al centre de la façana. Al costat, es troba una escala de pedra que dona accés a la porta de la planta superior.

 

El tercer edifici, de planta rectangular i coberta a doble vessant, es troba en procés d'enderroc de la coberta. Presenta dues portes visibles i un petit tancat de pedra a la zona sud.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=12176


https://ca.wikipedia.org/wiki/Pont_del_Bolacell


Quan al topònim:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=9710