divendres, 23 de desembre del 2022

LA SALA DE SANTA BÀRBARA. MONTAGAUT I OIX. LA GARROTXA

 

El Matias En Mais Castanyer publica fotografies de la Sala de Santa Bàrbara, al terme de Montagut i Oix, un conjunt d’edificis situat al vessant nord de la muntanya de Santa Bàrbara de Pruneres, accessible des de la carretera de Castellfollit de la Roca a Oix, km 7 i escaig, mitjançant una pista forestal d'uns 5 km.




La masia està formada per varis cossos annexats i diversos corrals, graners, etc. El mas principal és de planta quadrangular amb coberta de teules a doble vessant. Té una planta principal, una superior i unes golfes. Per sota de la planta principal hi ha una planta inferior on hi hauria un celler i corrals diversos, en aquests casos coberts amb volta rebaixada i volta de mig punt.

 

Presenta un barri que tanca la zona de la porta d'entrada. El mur del barri presenta diverses espitlleres a la paret oest i sud. La porta d'entrada presenta una llinda decorada amb un cartutx, però sense inscripció interna.

 

L'edifici independent ubicat a l'oest del mas principal presenta unes característiques que cal remarcar: la façana sud, obrada amb pedra presenta una obertura de pedra ben treballada i arc rebaixat. La construcció tota de pedra podria datar del període medieval i actualment es troba mig enderrocada i reconstruïda amb materials actuals com totxana i uralita

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10077


La Sala de Santa Bàrbara va ser el marc on es va desenvolupar la història de la Cristina Zalba Rodiz (1909 + 2001 ) , una dona heroica a l’Oix de 1945.

https://www.verkami.com/locale/ca/projects/34478-documental-508-dies-la-historia-de-la-cristina-zalba-una-dona-heroica-a-loix-de-1945?fbclid=IwAR0azk78wDHY4w0PnSv1pIMcK55hvX3gw9F6YHcEdmgub8JJnXikTuKqtSg

https://www.eldiario.es/catalunya/relato-fuga-maqui-redada-franquista-campesina-salvado-vida_1_8326695.html