diumenge, 18 de desembre del 2022

ESCOLA MARIA PAGÈS TRAYTER. ORDIS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.

 

Em sobta – encara – la critica ferotge no ja dels que tancaven les escoles durant la dictadura, sinó dels seus fills, nets o besnéts, que defensen la tesis de que el passat no s’ha de remoure. Alguns d’ells tenen cognoms MOLT catalans, i de ben segur que porten la roba interior amb els colors de la senyera

 

Malgrat això – que no és un tema baladí - tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.

 

Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

 

Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici, i val a dir-ho, sovint el desinterès per part de les direccions per aquestes “ qüestions històriques”

 

Val a dir que la presencia a casa nostra de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.

 

En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.

 

Fa més el que vol que el pot. Catalunya, i per descomptat els vostres descendents, us demanaran comptes per la vostra inacció


Llegia que antigament, l’escola d’Ordis s’ubicava on hi ha l’actual Centre Cultural Santa Caterina, edifici de l’edat Mitjana i antic hospital medieval on hostatjaven viatgers i peregrins.


 On ara hi ha la gran sala coberta, a mitjan segle XX, el sostre estava esfondrat de feia molt de temps i els infants de l’escola feien servir aquest espai de pati.

 

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=oRDIS&page=1&pos=8


L'edifici actual , planta baixa cobert a dues aigües, es va construir entre els anys 1959-1961segons projecte de Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988)




En planta presenta un cos sobresortit al centre.


La façana principal te grans obertures rectangulars a les aules, i un porxo en el centre.


La façana posterior presenta petites finestres.


https://agora.xtec.cat/esc-mariapages-ordis/lescola/historia/