dimecres, 14 de desembre del 2022

IN MEMORIAM. ELS ESTRALLS A L’ESGLÉSIA DE SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST. TAGAMANENT

 

El Crisant Palau pública una imatge en la que es posa de manifest que el  conflicte bèl·lic  que  s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República , afectà l’església de  Santa Eugènia del Congost , de la que  va desaparèixer el retaule major d'època barroca,  i es va enfonsar tota la coberta, que va ser posteriorment restaurada




L'església situada a la part esquerra de la Vall del Congost, de reduïdes dimensions, es troba dedicada a Santa Eugènia. L'edifici és d'una sola nau, de carreus ben escairats, fets amb pedra local i lligats amb argamassa; les cantoneres també estan reforçades amb carreus de mida  més gran amb la doble funcionalitat: d'element arquitectònic i decoratiu. Tota l'estructura es troba situada sobre una petita plataforma que s'anivella amb el pendent natural del terreny on es troba annexada una petita sagristia, amb diverses dependències modernes i el cementiri. Aquesta plataforma per la seva cara sud-est és feta de carreus, alguns de grans dimensions de pedra local ben escairada, que en algun dels seus punts estaria buida, contenint algun tipus de dipòsit.

 En els seus inicis es tractaria d'un temple senzill d'una sola nau acabada amb absis que cap el 1690 va ser ampliat allargant la nau per la part del davant i aixecant la coberta.

Es conserven restes de murs d'època romànica i un campanar d'espadanya. El seu interior ha estat força remodelat i actualment està emblanquinat i decorat amb cortines.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/santa-eugenia-del-congost

No forma part del patrimoni històric de Tagamanent, segons la wikipedia.  

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/04/santa-eugenia-del-congost.html