divendres, 3 de març del 2023

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA FRANCESC MACIÀ LLUSÀ. SARRIÀ DE TER.

 

Llegia de l’edifici de la Plaça de la Font, 11 / C/ Firal de Sarrià de Ter :  


Edifici construït l'any 1865 per magatzem de vins i quadres de cavalleries propietat de la família Ensesa.


En els anys 1921-1924 Rafael Masó  Valentí (Gerona, 16 de agost de 1880 – ibidem, 13 de juliol de 1935) reforma per encàrrec de l'Orfeó Joventut, que havia llogat l'immoble i que l'ocupà fins l'any 1928: D'aquí prové el seu nom popular "El Coro".




Entre 1928 i 1936 l'espai és ocupat pel grup de teatre "Foc Nou".


Responen a l’alçament dels militars feixistes encapçalats  pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República  , l'edifici va ser requisat  pel Comitè Antifeixista.


 Poc després comencen els treballs per a ubicar-hi la nova escola creada per la Generalitat.


El projecte de reconversió de l'edifici és d'Emili Blanch Roig (La Pera, 30 d’octubre de 1897-Gerona, 9 de gener  de 1996) , que va intentar adaptar els interiors als requeriments pedagògics de la Nova Escola, que portarà el nom de Francesc Macià.


 Aquesta escola, per a 274 alumnes va funcionar amb una certa normalitat durant l’any 1938.


L’any 1939, amb la victòria dels sediciosos sota el comandament  del general Franco, fou tancada i condemnada a l’oblit.


Aquest projecte es completava amb la construcció d'una piscina, vestidors i dutxes, en els terrenys annexos. D'aquest projecte només se'n va edificar el dipòsit de l'aigua.


L'any 1963 l'edifici es transforma en la seu de l'Agrupació de Flequers de Sarrià, el Pont Major i Sant Julià (l'any 1986 encara tenia aquest ús).


L'any 2000 l'Ajuntament de Sarrià va adquirir l'edifici i sis anys després, acabada la rehabilitació de Quim Bover i Enric Bayona, es va inaugurar com a seu dels serveis socials de l'Ajuntament, l'oficina del Pla Integral de la Gent Gran i local social de l'Esplai de Sarrià.

http://www.kgb.cat/curriculum/CV_JoaquimBover_Cat.pdf

http://www.kgb.cat/curriculum/CV_EnricBayona_Cat.pdf

 

No entendré mai, com s’acabava imposant aquest mal costum d’ignorar el  cognom matern. 


Ens cal la col·laboració de tothom per confegir, fins on sigui possible l’inventari d’edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista.


Esperem les vostres aportacions, imatges i/o dades a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.