diumenge, 26 de març del 2023

ESCOLA VELLA DE CORBERA DE LLOBREGAT. ANTIC HOSPITALS DE PELEGRINS. EL LLOBREGAT JUSSÀ

   El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – un procés “ dur”.


Avui estic a 2 dies d’acabar el tractament.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html


  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html


M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.


Fa anys que malden per completar l’inventari d’edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, és una feina feixuga en la que en moltes ocasions trobem a faltar la col·laboració de les Administracions, i àdhuc d’entitats i persones e l’àmbit cultural.


Llegia en relació a l’edifici que havia donat aixopluc a l’Escola Vella (Antic Hospital de Pelegrins); Casa entre mitgeres de construcció molt primitiva, a redós de l'accés medieval del castell. Disposa d'entrada per un reclau del carrer a nivell més baix, amb graons de baixada a un costat del carrer. Té un portal rodó que en habilitar la casa per a les escoles seria tallat com a llinda; alguns dels carreus, sobretot els de la part inferior, estan força erosionats. Altrament, la finestra té llinda gòtica matussera en arc conopial. En una de les rehabilitacions es va pujar la seva alçada, diferenciant-se el tipus d'obra de l'original. L'interior està totalment renovat.




L’any 1998 es va realitzar una rehabilitació total de l'edifici per adequar-lo al seu ús com equipament cultural. A un lateral es va posar una placa commemorativa on es pot llegir: "Antic hospital pelegrins segle XV. Habilitat com a Ajuntament i com a escola pública el segle XIX. Rehabilitat l'any 1998."


No trobava cap dada que confirmes que a l’edifici de l’Ajuntament “ nou” s’hi traslladaven també les escoles.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/casa-de-la-vila-1


Li demanaren informació a l’alcaldessa i responsable d’urbanisme mfebrero@corberadellobregat.cat