dimecres, 1 de març del 2023

IN MEMORIAM. ESCOLES DE LA VALL DE SANT DANIEL ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.

 

 


El Ricard Escalera Lopez, publica una fotografia de l’edifici que aixoplugava    dues escoles (una d'uns 50 nens i l'altra d'unes 50 nenes) a la Vall de Sant Daniel, annexionada “ manu militari” a Girona  l’any 1962.


Patrimoni Gencat en diu ;  conjunt format per dos edificis relacionats amb el pati al mig, paral·lels al carrer. El cos més proper al carrer eren les escoles. De composició simètrica de portes i finestres de llinda recta, arrebossada, d'estat mitjà i de teulat a dues aigües, amb carener paral·lel a la façana. Els testers es rematen amb una paret de corbes sinuoses. Actualment és l'aula de Natura de l'ajuntament de Girona.


L'altre cos també és de composició simètrica i d'acabats semblants a l'anterior. El diferencia el sòcol de rierencs, igual que l'agrupació de les obertures amb les portes. Eren els antics habitatges dels mestres i actualment és el centre de l'ANG (Agrupació Naturalistes de Girona).


El pati és de sorra amb dues fileres d'arbres centrats.


Escoles del 1917 i vivendes del 1922.


Les escoles eren, al segle XIX, a l'edifici anomenat La Barraqueta.


El 1916 es compra el terreny per la Mancomunitat.


 Es crearen les escoles, les vivendes dels mestres i l'ajuntament.


El 1962 deixa de funcionat l'ajuntament per l'annexió a Girona i el 1978 les escoles.


Posteriorment es recuperen per a la seu dels Naturalistes de Girona.


http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=S&page=64&pos=635

Les escoles s’aixecaven per “ generació espontània” ,  això hem de creure ja que no trobem cal dada del seus autor, si en teniu coneixement i/o noticia sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com