dissabte, 25 de març del 2023

MASIA LA GROSSA (CALDERS) I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDEU DELS DOLORS (MOIÀ). MOIANÈS

   El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – un procés “ dur”.


Avui estic a 3 dies d’acabar el tractament.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html


  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html


M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.


Llegia de la Grossa al terme de Calders a la comarca del Moianès;  Masia a quatre vents, més o menys de forma quadrada. Entrada al migdia amb el portal de punt rodó, adovellat.


Als baixos, de volta, s'hi troba l'entrada, el celler, (amb volta ogival), els estables...


Escales de pedra picada que condueixen a una gran sala, típica de masia catalana, amb habitacions col·laterals; galeria a migdia. El segon pis són golfes.


Els baixos de la casa (celler i corts) és la part més antiga; hi ha sectors amb "opus spicatum" i sectors amb tàpia. La resta és pedra; carreus ben escairats a finestrals, portals i cantonades.


La notícia més antiga és un pergamí de l'any 1321 en el que Guillem de Calders, castlà , fa establiment a Berenguer i Raimon Gros (pare i fill) d'una peça de terra.


La base de la casa és medieval (N'hi ha restes al celler i les corts). Al 1740 es va adossar un cos al migdia i al 1760 se'n adossà un altre al llevant.


A mitjans del segle XVIII van fer un hostal al peu del camí ral, actual carretera, casa vull anomenada "L'Hostal de la Grossa, del qual hi ha una interessant llegenda :

https://indretsoblidats.wordpress.com/2015/01/27/lhostal-de-la-grossa-terror-i-assassinats-al-moianes/


La capella  de la Mare de Déu dels Dolors de la Grossa, es troba dins del terme de Moià, mentre que la casa pertany al de  Calders.




És una capella  d'una sola nau, situada en el costat de llevant de la casa principal.


La línia de terme que separa Calders de Moià passa ran de les parets occidentals de la capella.


No conèixer el Moianès és un pecat inexcusable.