diumenge, 12 de març del 2023

INSTITUT ESCOLAR JOSEP MARIA ANDREU RENÉ. SANT JOAN DE LES ABADESSES. EL RIPOLLÈS

 

Llegia que l’edifici de l’escola, dissenyat per Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 - 1951), consta de cinc cossos. La torre central, més alta, fa la funció d’eix de simetria. A banda i banda, hi trobem un cos de tres plantes, mentre que els extrems disposen només de planta baixa.


La primera pedra es va posar el 15 de setembre de 1925. Tot i la sobrietat de la façana, les formes de les finestres, les arcades de la planta superior, l’esglaonament de la seva silueta  i els acabats de pedra  donen un cert caràcter a l’edifici.



Fotografia. Joaquim M. Puigvert i Solà, [Vilobí d’Onyar (Selva), 28 de juny de 1959

 https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/4279


Josep Maria Andreu i Reñé,  era fill de Montblanc  (18 de gener de 1869 + 1951 )  i va exercir la docència a Sant Joan de les Abadesses entre 1893 i 1913, s’explica que era una persona de  tarannà inquiet, que incorporà innovadores tendències pedagògiques, algunes de les quals conegué de primera mà en viatges d’estudis a Itàlia, Suïssa, Bèlgica i França.


Una de les actuacions per la qual és més recordat a Sant Joan és per la instauració de la Festa de l’Arbre l’any 1899, la primera a tot Catalunya, festa que encara avui en dia se celebra.


Imagino que no els devia agradar gaire als feixistes “ de morro fort” que es decidís posar el seu nom a l’escola, oi?.


Ajudeu-nos en la nostra recerca dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com