diumenge, 19 de març del 2023

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE LA PURIFICACIÓ - MARE DÉU DE LA CANDELERA D’OLP. SORT. EL PALLARS SOBIRÀ

 El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – un procés “ dur”.


Avui estic a 9 dies d’acabar el tractament.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html


  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html


M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.


La Montserrat Anguila Presas, publica  una fotografia de l’Església parroquial advocada a la Mare de Déu de la Candelera d'Olp, modernament la Purificació, en el terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà.







Patrimoni Gencat ens diu; Església de planta rectangular amb capçalera a llevant i façana a occident on s'hi obre una porta d'arc de mig punt format per grans dovelles de granit. A la part inferior de la façana hi ha una rosassa i, per damunt d'aquesta, una petita finestra atrompetada.


Altres petites obertures es troben situades als laterals de la nau. Al sud-oest s'aixeca una torre escapçada, de planta quadrada, coberta amb un petit llosat a dues aigües sobre el qual ha estat construïda una espadanya proveïda d'un únic arc. L'aparell utilitzat és la pissarra -pedra local- sense desbastar, excepte a les cantonades, on s'hi han emprat carreus.


En el treball de camp del 2020 es comprova que el campanar ha estat completament reconstruït. Per sota hi ha la coberta de la nau a dues aigües, que originalment era de llicorella i es va substituir per plaques ondulades de fibrociment. A la façana s'hi ha fet un rejuntat i un tractament d'esquerdes en façana. Hi ha unes pletines amb tensors que fan de reforç estructural . L'interior presenta taques d'humitat repartides en tota la nau, causades tant per capil·laritat com per la mala impermeabilització de la coberta; degut a això part dels acabats i pintures interiors s'han perdut. El paviment és principalment de mosaic hidràulic i de torba en algunes parts. A l'interior també s'hi poden veure esquerdes i fissures.

 


Talla de la Mare de Déu, avui guardada al Museu Diocesà d’Urgell, amb el número 301 de l’inventari.



Talla de Crist, avui guardada al Museu Diocesà d’Urgell, amb el número 316 de l’inventari.


La fredorada d’aquest gener de l’any 2023,  ha deixat clar – per si algú en tenia dubtes – que des dels poders públics, ni es fa, ni es farà res, per posar remei a la manca de serveis sanitaris i socials, que constitueix “ marca de fàbrica” , d’aquesta “ democraciola”  maleïda. Dit això, ens alegrem de la suspensió de la vaga de metges, que escoltava al Telenotícies de la Nit. Esperem  que uns i altres posin fill a l’agulla per evitar tant como sigui possibles la mort de més i més pacients en les llistes de “ desesperació”.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.html

 

Els evangelis  expliquen que  Ponç Pilat,  donava a triar als jueus entre Jesús i Barrabàs – i triaven aquest segon- ,  la tria que ens proposa l’inefable Salvador Illa Roca (La Roca del Vallés, Barcelona, 5 de mag de 1966) – el càrrec polític que acumula més morts en la seva àrea de competència desprès del sàtrapa -,   és entre els casinos i els jocs o entre la vida i la salut dels que viuen a Catalunya,  les noticies diuen que hi ha un pacte entre ERC i PSC,  ens temem el pitjor.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/crims-per-omissio.html

 

De vegades la pau, no és més que por.

 https://www.youtube.com/watch?v=kyMdCiKPPks