divendres, 17 de març del 2023

CATALANS QUE CAL REHABILITAR. BARTOMEU AGUSTI VERGÈS. AUTOR DE LA CASA DELS NASSOS D’OLOT, SEU DE LA DELEGACIÓ DEL C.O.A.C GARROTXA-RIPOLLÈS.

    El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – un procés “ dur”.


Avui estic a 11 dies d’acabar el tractament.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html


  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html


M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.


Llegia que  Bartomeu Agustí Vergès  (Olot, 1904 + Barcelona,1944), que rep una de les penalitzacions més altes que podia imposar el col·legi: la suspensió total en l’exercici públic i privat de la professió. Bartomeu Agustí, titulat a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona l’any 1930  en plena gestació del moviment renovador de l’arquitectura, i afiliat al Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans pel Progrés  de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC),

 

l’any 1932 s’estableix professionalment a Olot per iniciar una prometedora carrera professional que quedarà fatalment estroncada per la Guerra Civil. Afí a Acció Catalana i afiliat a la CNT i al Sindicat d’Arquitectes, l’1 de gener de 1937 és nomenat arquitecte municipal d’Olot. Càrrec que abandona el 13 de maig de per incorporar- se a l’exèrcit republicà , on amb el grau de tinent porta a terme les obres de fortificació en els fronts del Segre i de l’Ebre, respectivament.


 Aquesta actuació a l’exèrcit republicà és jutjada en consell de guerra i el 4 de juliol del 1939 és condemnat a dotze anys de presó, dels quals en compleix dos, per commutació de la pena. La resolució del tribunal militar és la principal i única acusació en el procés de depuració professional instruït pel Col·legi d’Arquitectes. L’any 1940 el fet de trobar  -se “En prisiones militares ”, li mereix la suspensió provisional de l’exercici professional.


Dos anys després, acabat de sortir de la presó, els instructors de la depuració  professional el consideren fugit a l’estranger i resolen l’expedient amb una “ Suspensió total en el ejercicio público y privado de la profesión en todo el territorio nacional, sus posesiones y Protectorado ”.

 

Bartomeu Agustí mor a Barcelona el 8 d’abril de 1944, tres anys després de sortir, malalt de la presó



Llegia que  la Delegació Garrotxa-Ripollès del C.O.A.C  és a la Casa Serra d’ençà  de l’any 2021, això es pot considerar comuna rehabilitació de Bartomeu Agustí Vergès  (Olot, 1904 + Barcelona,1944)?. Això es pot considerar com una rehabilitació de Bartomeu Agustí Vergès  (Olot, 1904 + Barcelona,1944)?

https://www.arquitectes.cat/ca/cultura/exposici%C3%B3-casa-serra-casa-dels-nassos-delegaci%C3%B3-garrotxa-ripoll%C3%A8s