diumenge, 5 de març del 2023

IN MEMORIAM DE LES ANTIGUES ESCOLES / DISPENSARI / HOTEL D'ENTITATS. SARRIÀ DE TER

 


https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Giron%C3%A8s#/media/Fitxer:8._Escoles_de_Sarri%C3%A0_de_Ter.jpg


Llegia, l'edifici de les anomenades escoles de Sarrià de Ter, inaugurades l'any 1910, al carrer  Major, 59  de Sarrià de Ter, és el resultat de la reconversió de tres antigues cases de cos que eren propietat de l'industrial Alfons Teixidor, qui també encarregà la reforma. Aquest últim va llogar l'immoble a l'Ajuntament amb posterioritat, fins que el 1971 el consistori el va adquirir finalment.


L'any 1987, les escoles de Sarrià van patir una profunda remodelació interior per acollir el Centre d'Assistència Primària.


De planta rectangular, l'immoble compta amb planta baixa i pis i unes dependències auxiliars que formen en un tercer pis a manera de torre, al lateral esquerre de la façana principal i amb una coberta a dues aigües. La teulada del conjunt és a una sola vessant, tot i que queda endarrerida i des del carrer només s'observa la terrassa de la coberta, tancada amb balustres de pedra.


L'interès de l'edifici rau sobretot en el disseny i en la composició formal dels elements de la façana principal. Cal destacar la combinació que es fa de l'arrebossat amb els elements ceràmics vidriats (de La Bisbal), les reixes de forja molt treballades i les obertures amb batents de fusta. La porta principal d'accés és a la catalana, amb elements ornamentals que li donen una extraordinària qualitat de disseny; és rematada per un guardapols, igual que la resta d'obertures. Alguns dels elements ornamentals recorden a alguns aspectes de la Farinera Teixidor de Girona, realitzada el mateix any (les reixes, el trencaaigües o els elements de ceràmica).


Ens cal la col·laboració de tothom per confegir, fins on sigui possible l’inventari d’edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista.


Esperem les vostres aportacions, imatges i/o dades a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.