dissabte, 8 d’abril del 2023

CASA JOAQUIM FREIXA ARGEMÍ. TERRASSA

 

Divendres 31.3.2023, mirava per la finestra, fa un dia ventós, i recordava una cançó  de la Maria del Mar Bonet i Verdaguer (Palma, Mallorca, 27 d'abril de 1947 :

Aigo, vos demanam, aigo

i vós, senyor, mos dau vent

i mos girau ses espatlles

i fais com qui no mos sent.

 

A s'hort sa terra és eixuta,

s'ha mort tot el que hem sembrat,

es tarongers s'han 'secat,

es blat és mort i no és nat.

 

Abans, senyor, éreu flors,

ara, senyor, sols sou cards.

Abans, senyor, éreu amor,

ara s'amor s'ha assecat.

 

Abans, senyor, éreu horts,

ara, senyor, pols i vent.

Abans, senyor, éreu gent,

i ara, on és, on és sa gent?


En aquest enllaç la podreu escoltar.

https://www.youtube.com/watch?v=pIMu4k_byqY

 

https://www.google.com/search?rlz=1C1VDKB_esES972ES973&sxsrf=APwXEdd7P7BT62NLV8YTMGCNlA7URn5-NA:1680244381207&q=aigo.+youtube&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwj04-iLxoX-AhXIiFwKHZnEAI0QBSgAegQICBAB&biw=1366&bih=657&dpr=1#fpstate=ive&vld=cid:6d04d9cc,vid:pIMu4k_byqY

 

Havia anat a Terrassa per veure fins és veritat que es poden posar soles noves a les botes de muntanya,  tinc unes  Salomon que em costaven 180€, i que han resultat una estafa – una més, de les que perpetren les empreses sobre els consumidors amb el silenci, quan no la complicitat de les Administracions públiques.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/salomon-i-lobsolencencia-programada.html


Lliurava les meves botes a RESOLARGRIP que tenen parada al Mercat de la Independència:

 https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2023/03/mercat-de-la-independencia-terrassa.html


A la sortida retratava – sortosament encara continua dempeus -  la Casa Joaquim Creixa Argemí, de la QUE llegia a : https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28096


Edifici entre mitgeres, d'una planta amb soterrani. La façana que dona al carrer és simètrica i presenta tres obertures verticals protegides per guardapols lligats entre ells. Al mig hi ha el portal i als costats hi ha dos finestrals amb barana de ferro que es corresponen amb les obertures del semisoterrani i que estan separades per una línia d'imposta.


Remat superior està format per una cornisa decorada amb motius florals i una barana de gelosia amb llenguatge goticista.


Se’n ha escrit forçà d’aquesta casa :

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/05/casa-joaquim-freixa-argemi-de-terrassa.html

https://arquiterrassa.wordpress.com/2016/08/29/la-otra-casa-freixa/


Per descomptat menys, molt menys que de la Masia Freixa , un edifici modernista de la ciutat de Terrassa situat al parc de Sant Jordi, antics jardins i terreny adjacent a la masia, ubicat al barri de Ca n'Aurell.


Construïda el 1896, va ser pensada originalment com a fàbrica de filats i va ser reformada entre el 1907 i el 1914 per Lluís Muncunill i Parellada, que la va transformar en la residència familiar de l'industrial tèxtil Josep Freixa Argemi .


L'arquitecte la va convertir en una de les joies del modernisme terrassenc, amb la seva estructura d'arcs i voltes d'inspiració gaudiniana i els murs pintats de blanc, d'on sobresurt una alta torre.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/11/la-torre-freixa-mal-dita-masia-el.html


Ja nissagues que FAN, i altres que DESFAN,  els Freixa Argemí pertanyen per mèrits propis al primer grup. NO faré llista del segon grup, no sóc terrassenc i segur que me’n deixaria molts, oi?.


A la tornada escoltava la sentència dictada contra Laura Borràs i Castanyer (Barcelona, 5 d’octubre de 1970)

https://www.vilaweb.cat/noticies/sentencia-laura-borras-condemna-preso-inhabilitacio/


I em venia al cap el darrer “ parte “ de guerra dels feixistes ; cautivo y desarmado en pueblo catalan, alcanzados los ultimos objetivos, se impone la paz

 

Ramon Pelegero i Sanchis, més conegut pel nom artístic de Raimon, (Xàtiva, 2 de desembre de 1940) cantava un fet incontestable, almenys des de 1714,  “ de vegades la pau, no és més que por “.

https://www.youtube.com/watch?v=kyMdCiKPPks


Els corifeus feixistes ja demanaven la retirada de l’escó de la Laura Borràs i Castanyer, malgrat que la sentencia no és ferma.