dijous, 27 d’abril del 2023

IN MEMORIAM. DE SANT CEBRIÀ D’ARNERA A SANT SEBASTIÀ DE LA MUGA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 

El Joan Dalmau Juscafresa, m’enviava dades de l'Església de Sant Cebrià d'Arnera o Sant Sebastià que es troba sota les aigües del Pantà de Boadella, de la que l’Enric Carreras Vigorós ( 1941 + 2022 ), en parla en la seva  excel·lent publicació  “Sant Cebrià d’Arnera. Una església preromànica sota les aigües del pantà de Boadella”, escrivia que  hi havia hagut una església prop de la masia de can Lluís d’Arnera, vora el riu. 


Segurament a finals del segle XVI,  es reconverteix en l’ermita de Sant Sebastià de la Muga en la riba esquerra d’aquest riu, a una distància en línia recta de 2.7 km del nucli de Sant Llorenç de la Muga, municipi al qual pertany, i de 3.7 km del de Darnius.


https://memorali.com/necrologiques-defuncions-baix-emporda/enric-carreras-vigoros-llafranc/


Sant Cebrià d’Arnera va passar el 1103 de Santa Maria de Darnius a Santa Maria de Vilabertran, que encara la posseïa el 1217.


A finals del segle XVI va ser ampliada i remodelada com Sant Sebastià i va passar a dependre de Sant Llorenç de la Muga.


Segons Joaquim Botet i Sisó (s/d 1911) a finals del segle XVIII era l’església “de la Farga reyal i tenia capellà propi”






La presa  que deixaria sota l’aigua l’església , va ser construïda el 1969.


https://eix.mnactec.cat/la-reial-foneria-de-sant-sebastia-de-la-muga/

http://lafarganews.blogspot.com/2012/09/la-reial-foneria-de-sant-sebastia.html

https://baig.cat/foneria/


Catalunya conserva – malgrat els gegantins esforços per a destruir-ho – un valuós Patrimoni Immoble, del que s’hauria de fer una millor divulgació.